În comuna metropolitană Vlădești continuă programul de asfaltare drumuri și extindere rețea de gaze naturale

În comuna Vlădești a fost finalizat proiectul de asfaltarea finanțat prin Anghel Saligny dar Primăria va continua modernizarea drumurilor în toate satele, cu finanțare de la bugetul local. În paralel cu extinderea rețelei de gaze naturale. A fost început proiectul tehnic și imediat după, va intra în implementare.

Totodată se contină modernizarea iluminatului public, alte 300 de lămpi cu led se vor monta în comună. Iar în perioada următoare vor începe lucrările la terenul de sport.  S-a dat startul și curățeniei de primăvară, urmând ca prin GAL să ajungă aici primele utilaje de curățenie stradală.

De altfel, cu aproape 1,82 milioane lei, în creștere față  1 milion în 2022,  venituri proprii comuna numără peste 3.500 de locuitori, oficial, în realitate, numărul acestora este unul mult mai ridicat, având cea mai mare pondere de străinași, din Vâlcea, o infuzie de populație nouă care a depășit 70% din vechii locuitori.

Este o comună rezidențială, urbanizată în totalitate și unde deja zona se extinde pe ambele maluri ale râului urcând până sus spre Fundătura sau Trundin. Localitatea este așadar într-o dinamică imobiliară și în acest sens, autoritățile sunt nevoite să țină pasul cu proiectele privind investițiile.

Această migrație a schimbat cu totul compoziția comunei Vlădești, în primul rând ridicând prețurile la tranzația de terenuri, extinzând cu peste 500% intravilanul, imaginile de acum 20 de ani nu mai au nicio similaritate cu cele din prezent.

Vorbim de un segment middle class, de oameni cu venituri de la mediu spre mare pe economie, populația din Vlădești  fiind puternic urbanizată, fiind numită și ”Pipera Vâlcii”.

De multe ori administrația a fost forțată într-un galop de investiții pentru a ține pasul cu extinderea zonei de locuit. Pentru că asta a implicat drumuri, utilități – apă, canalizare, gaze și servicii. Fiind vorba de o populație care a venit în Vlădești cu alte așteptări în privința standardelor de confort.

”În primul rând oamenii s-au mutat aici, tocmai în ideea de a scăpa de oraș. De aglomerație, de zgomot, de trafic, de blocuri de tot ce reprezintă un complex urban. Oamenii au venit aici, în speranța condițiilor și utilităților din urban dar cu farmecul vieții din rural. Asta trebuie să găsească și asta trebuie să le oferim. E o comunitate cu alte așteptări, cu alte dorințe, alte nevoi. Oamenii au nevoie de ecologie, de liniște, de curat, de drumuri, de apă, de canalizare, de gaze, de servicii. Vlădeștiul trebuie să arate într-un fel. Și asta a fost deviza la noi în primărie. Să ne adaptăm și să fim receptivi la ce dorește populația.  Aici ne descurcăm. Avem și un  regulament de urbanism rezonabil cu mai multe criterii pentru a nu deveni oraș dormitor, experiență neplăcută prin care au trecut multe dintre comunele metropolitane. Investim în zonă verde. Zonă de cicloturism, zona de promenadă, vrem să menținem un spațiu verde cât mai extins. Mergem spre energia verde. Vom face un parc fotovoltaic care să asigure costurile cu energia electrică”, completează Adrian Cosac, edilul din Vlădești.

Totodată, Cosac mizează și pe dezvoltarea unor mici afaceri industriale dar pe zonă verde, ecologică, mai degrabă spre sfera serviciilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *