În comuna Fârtățești va funcționa un muzeu etnografic

Cu o suprafaţă foarte mare, cu 20 de sate, comuna Fârtăţeşti este printre puţinele care se poate lăuda cu o mulţime de obiective atinse. Drumuri asfaltate, apa, canal, obiective de patrimoniu îngrijite, scoli, grădiniţe, dispensare reabilitate, centru social, parc fotovoltaic, centru de recoltare analize medicae, platforma de gunoi de grajd, iluminat public şi multe altele.

”Stim si vedem cu totii schimbarile deosebite din comună, care de la an la an s-a imbogatit cu noi edificii utile locuitorilor, atractive si pentru altii din alte zone. Incet, incet devine si o zona de un real interes turistic. Vrem să avem aici n muzeu autentic de etnografie si folclor ca să nu uităm trecutul, în Dozești.  Să avem aici obiecte populare din zona Olteniei, dar si alte zone, ce reprezinta vechi mestesuguri taranesti, multe disparute azi, costume populare, instrumente si unelte de lucru ce se foloseau pe vremuri in gospodariile oamenilor, unele cu o vechime de peste 100 de ani, arme, documente si cate si mai cate obiecte apartinatoare patrimoniului popular romanesc, cu precădere în Fârtățești”, spune primarul Nicolae Voicescu. 

Muzeul așadar va cuprinde războaie de țesut, costume populare, ustensile de uz casnic, veselă din ceramică sau lemn, pluguri și alte atelaje folosite pe vremuri în gospodării, fotografii vechi, monezi, etc.

În scurt timp va începe și programul de asfaltare. Așadar, vorbim de o localitate în care toate satele beneficiază de rețele de alimentare cu apă și canal, stație de colectare și transport a deșeurilor, iluminat public și o infrastructură modernă.

Printre acestea se numără un sistem de supraveghere video în 26 de puncte de 30 de camere pentru asigurarea securității și sigurantei locuitorilor. Unele vor fi montate și în zonele în care se aruncă gunoiul sau se abandonează animale.

Un proiect important este realizarea de piste de bicicliști de-a lungul Drumului Comunal 81, de 1 metru pe ambele părți ale șoselei.

Comuna așadar este una aflată în plină dezvoltare, aici funcționează mai mulți agenți economici din care 8 sunt destul de importanți care asigură resurse pentru bugetul local, edilul spune însă că, dacă ar exista rețea de gaze, numărul acestora ar fi mult mai mare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *