În comuna cruciaților va fi ridicată o cruce mare de lemn, vizibilă din toate localitățile Loviștei

Ţara Loviştei, numele sub care este cunoscută zona celor cinci comune de pe malul stâng al Oltului, ascunde ceva aparte, este misterul istoriei de demult, o istorie care zace ascunsă de tufele mari de alun, de stâncile şi bolovanii ciudaţi de pe diferitele drumuri care străbat locul de la Câineni până mai sus de Perişani.

La începutul mileniului al II-lea, Valea Oltului nu era circulabilă, râul, de la Brezoi în jos, era din munte în munte şi, astfel, cel mai scurt traseu dinspre Apus spre Orient era cel prin Câineni – Titeşti – Perişani – Curtea de Argeş şi aşa mai departe. Pe aici se spune că au trecut armatele cruciaţilor, caravanele comercianţilor, invaziile barbarilor. Loviştea a fost cărarea, puntea dintre Apus spre Orient.

În acest sens, Titeştiul, zona de platou care face legătura, puntea dinspre Câineni către Perişani, a fost cel mai tranzitat drum de către cruciaţi. Mărturii, aşa cum am spus, stau zecile de cruci malteze, bolovanii puşi în intersecţii de drum, vârfuri de suliţă, de săgeţi, zale de bronz, scăriţe de şa.

O întreagă istorie a lăsat în urmă Titeştiul, istorie pe care nu trebuie să o ignorăm.  De ce Titeştiul? Pentru că romanii au fost primii care au înţeles geopolitic această zonă când au construit unul din cele mai mari castre din Loviştea. Ei au identificat culoarele de trecere ale posibililor invadatori, dinspre Câineni şi dinspre Argeş. Titeştiul a fost un fel de avanpost, care străjuia Loviştea.

În această comună, în imediata vecinătate a Cimitirului Internațional al Eroilor, va fi ridicată o cruce înaltă de lemn, marcând faptul că aici, în această zonă, s-a născut Țara Românească.

”Aici putem spune că s-a născut românismul, aici s-a născut prima dinastie a Basarabilor, trebuie să marcăm în acest fel istoria. Crucea va fi una înaltă care să se vadă din toate localitățile Țării Loviștei. O vom dedica memoriei preotului Ion Sandu, care a decedat într-un tragic accident de circulație. Și care a avut această idee”, spune primarul Cătălin Daneș.

Primarul spune că în comuna Titești anul 2021 va fi unul destul de amplu la nivel de investiții. Vor fi terminate toate drumurile de reabilitat, poduri și se va trece la modernizarea estetică a frumoasei comune loviștene.

Primăria Titești spune că instituția va sprijini și va facilita achiziții de terenuri pentru cei care vor să cumpere sau să investească în zonă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *