În comuna Ceramicii Albe, se consacră o nouă tradiţie, încondeierea ouălelor de Vlădeşti

Dacă în viitorul apropiat, la Vlădeşti vom avea o nouă staţiune de vară, fiind în lucru un proiect, prin care potenţialul acestei comune va fi pus în valoare printr-un parteneriat între CJ Vâlcea şi Consiliul Local Vlădeşti, azi, o nouă tradiţie prinde contur.

Se ştia doar de ouălele de Bucovina, aceste bijuterii realizate în preajma Sărbătorilor Pascale, mai puţin de acest obicei în Oltenia de Sub Munte.  Dar, primarul Adrian Cosac doreşte să nu se piardă acest obicei.

„Aşa cum ne luptăm să nu piară ceramica albă, azi, vorbim de o anulare a tradiţiilor şi de un viitor cât mai tehnologizat, aşadar dorim ca în contextul în care lumea IT pune stăpânire pe obiceiurile noastre cotidiene, în detrimentul tradiţiilor, să facem tot ce ne stă în putinţă, să lăsăm generaţiilor viitoare o zestre veche de secole”, spune primarul Adrian Cosac.

Ouălele încondeiate în Oltenia de sub munte este o tradiţie care vine de secole. La bază stau mai multe teorii,  fie că acest obicei vine acum 300 de ani odată cu migraţia de peste munţi a ciobanilor ardeleni, fie că este un obicei specific zonei, combinând în culori vii, motivele folclorice ale românilor din arcul subcarpatic.

Cert este că ouălele de Paşte de Vlădeşti au culori naturale şi adună acolo o întreagă poveste românească.

„Primăria Vlădești, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale, al Consiliului Județean Vâlcea, Parohia Vlădești, Parohia Vlădești-Țânțulești, Școala Gimnazială “Grigore Mihăescu” Vlădești și Biblioteca publică Vlădești, a organizat cea de-a II-a ediție a “Taberei de încondeiat ouă”.

“Am participat la festivitatea de înmânare a diplomelor copiilor și cadrelor didactice, precum și celor care au făcut ca aceste frumoase tradiții sa se transforme în semințe ale sufletului de a trai bucuria pascală la nivel de neam românesc. Felicitări, dle primar Adrian Cosac, pentru ca prin această activitate doriti să duceti mai departe datinile din Vlădești!

Felicitări, dle director Alin Pavelescu, pentru ca ați reușit sa transmiteți celor prezenți dragostea de a învia cultura tradiționala și de a iubi portul popular! Felicitări parohiilor vlădeştene, pentru fiecare moment dedicat celor mici!”, a declarat inspectorul şcolar, Adina Dobrete.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *