În comuna Berislăvești va funcționa un Centru de primă urgență pentru animale sălbatice rănite

Zilnic, multe animale sălbatice sunt accidentate si chiar ucise din cauza impactului activităților omenești. O parte dintre aceste animale vor ajunge în viitorul apropiat la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, din Berislăvești, centru care se va înființa în urma unui partenriate între instituțiile statului și oengeuri.

”La Centrul de Reabilitare, animalele rănite vor ajunge din cauza unor situații dramatice care le pun in pericol viața. Medicii veterinari, biologii si voluntarii care vor lucra aici se vor strădui să le ofere tratament astfel încât sa refacă capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputata de tren, sa hrănească pui orfani de râs, sa hrănească din două în două ore un pui de căprior rătăcit de mamă sau să scoată alicele din aripa unei pasări împușcate. Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la noi din localitateva fi unul dintre cele mai eficiente locuri autorizate din Romania în care se poate reabilita un animal sălbatie” spune primarul Nicolae Popescu.

În cadrul centrului va activa atât personal profesionist (medici veterinari, biologi, specialiști în faună sălbatică, etc.) dar și voluntari implicați în activitățile de administrare zilnică, astfel încât să se  îmbunătățească rata de supraviețuire și reabilitare a animalelor sălbatice.

Excluzând cauzele naturale, foarte mulți pacienți ajung la centru din cauza accidentelor rutiere, coliziunii cu structuri antropice sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor față de animale.

Diminuarea impactului antropic asupra faunei sălbatice a devenit o necesitate stringentă, în contextul defrișărilor, activităților economice, expansiunii zonelor locuibile în detrimentul habitatului natural al animalelor etc. Conștientizarea rolului omului în salvarea, tratarea și, acolo unde este posibil, reintroducerea animalelor respective în mediul lor propriu este o etapă foarte importantă în refacerea echilibrului de forțe între om și natură.

Obiectivul centrului este de a reabilita animalele sălbatice rănite sau bolnave și de a le elibera în mediul lor natural. Totodată, centrul își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.

Acest centru va fi amenajat în satul Dângești, acolo unde Primăria Berislăvești va aloca teren pentru construirea unității sanitare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *