În campania de vaccinare, dreapta își sondează electoratul, PSD are însă o strategie proastă

Departe de mine de a spune că toți vaccinații ar vota cu PNL sau USR dar un lucru este cert, aximoatic, votanții de dreapta sigur se află în segmentul celor 3,4 milioane de persoane care s-au vaccinat până la această oră.

Dincolo de politicile de sănătate publică și de securitate a populației, guvernul fiind obligat să aibă o propagandă pentru vaccinarea în masă, statistica vaccinării ajută și partidele politice să-și evalueze sub o formă sau alta susținătorii. Ceea ce, să recunoaștem urmărind cifrele care cresc ale celor care se vaccinează, oferă o imagine despre electorat. Undeva între cei 3,4 milioane de vaccinați se află și un procent considerabil al votanților de dreapta. Nu este o regulă dar nici nu poate fi exclusă.

Cum este la fel de clar că niciun votant AUR nu se află în acest procent.

Dacă numărul vaccinaților pe bază de voluntariat va ajunge la un 7 milioane, dreapta poate sta liniștită, pentru că în această anvelopă, cel mai mare procent și-l adjudecă.

Aici este de salutat curajul PNL și USR de a nu cădea în panta populistă, știind că există un segment de Covidosceptici sau antivacciniști. Este clar că nu îi vânează și nu și-i dorește în portofoliu. Ambele partide de dreapta au susținut o politică masivă pro-vaccinare.

Strategia PSD este însă una foarte proastă la nivelul de vaccinare. PSD tace pe acest palier, jucând un rol de curvă diplomatică, nevrând să deranjeze sau să supere electoratul anti-vaccinist, că poate poate, și-l adjudecă. Adică, pe față PSD încearcă să joacă o carte europenistă, cu Cercel și Rafila în primul rând dar pe la spate, se străduie să-i țină sateliti și pe antivacciniști sau chiar părți din electoratul propriu care se află în zona tulbure de mejdină rațională.

Nu am văzut din păcate niciun mesaj de la Ciolacu și nici de la liderii din teritoriu spre vaccinare. Pare că i-au lăsat pe cei de la PNL și USR să țină această scenă ocupată, PSD doar monitorizând numărul de vaccinați. Adică o neutralitate de propgandă care însă, din punctul meu de vedere, poate fi un eșec cu cât numărul de vaccinți ar ajunge la o cifră de 7 milioane.

PSD putea foarte bine să joacă o singură carte, mai ales că are o mare forță de organizare. Așa cum își aduce simpatizanții la mitinguri, fiecare primar putea primi o normă sau o decizie prin care să scoată sute de cetățeni, mai ales din mediul rural la vaccin. Ar fi luat prim planul și ar fi câștigat simpatii și aprecieri din parte unui electorat europenist dezamăgit de dreapta. PSD ar fi demonstrat că și-a ales drumul, o cale civilizat europeană și că face tot posibiliul pentru a-și educa și nu conserva electoratul.

Educația electoratului aduce voturi în plus, conservarea nu, pentru că biologic, acesta scade.

La această oră, dreapta are cea mai bună strategie, PSD joacă foarte greșit, la două capete această campanie de vaccinare.

Totul depinde de numărul final de vaccinați, adică de momentul când centrele vor sta complet goale, când se va termina vaccinarea pe bază de voluntariat.

Dacă se termină la 5 milioane, la 7 milioane sau la 10 milioane. Asta în condițiile în care PSD tace privind cu un ochi spre antivacciniști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *