În Bratia din Deal, Galicea, se construieşte o platformă de gunoi de grajd

În Galicea, în satul Bratia din Deal, a început execuţia platformei din beton pentru manipularea cu ușurință a gunoiului de grajd.  O platformă cu praguri de reținere a efluenților (lichidelor rezultate) și canale de preluare și conducere a lor către bazine de retenție.

Gunoiul de grajd a fost, este și va rămâne un subiect mereu fierbinte. Pe de o parte, este un deșeu de care crescătorii de animale vor să scape.

Pe de altă parte, dacă nu este depozitat și utilizat așa cum se cuvine, este un factor foarte periculos de poluare a apelor, atât de suprafață, cât și a celor din pânza freatică. În sfârșit, gunoiul de grajd este și o resursă importantă pentru agricultori. Este o materie ce aduce o contribuție deosebit de importantă la refacerea stratului de humus, ceea ce îngrășămintele chimice nu pot face! Dar, cel mai bine, să luăm toate aceste aspecte pe rând.

O platformă de stocare a gunoiului de grajd este, de fapt, o instalație destul de simplă. Ea constă, în primul rând, dintr-o bază realizată din materiale etanșe sau bine etanșate, precum un strat gros de argilă sau beton, care să împiedice infiltrarea efluenților proveniți din gunoi în pământ. Apoi, pe laterale trebuie să aibă pereți care să asigure susținerea stratului de gunoi. Pereții vor fi construiți astfel încât să nu permită scurgerea mustului în afară.

Nu este singura investitie, cu fonduri europene,  aflată în lucru în acest moment în Galicea. Parcul Zăvoi se va completa în perioada următoare cu un teren sportiv multifuncţional sintetic şi o piscină.

AP

One comment

  • Ion Titu

    Sunt de acord cu aceasta inițiativa!
    1_va exista o rampa moderna pentru depozitarea gunoiului de grajd ce va fi ulterior folosit în agricultura.
    2_se vor crea locuri de munca în comuna noastră.
    Felicitari celor implicați în proiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *