În anul 2030, Vâlcea ar putea avea cel mai frumos proiect turistic din România

În anul 2030 se estimează a se finaliza Autostrada Sibiu – Pitești și atunci lumea va scăpa definitiv de traficul de coșmar al Văii Oltului. Tot ce înseamnă acum cei 60 de km dintre Boița și Turnu vor fi aerisiți și poate că această schimbare ar putea fi valorificată în ceva extrem de benefic pentru Vâlcea și în special pentru cele două stațiuni vecine, Călimănești și Brezoi.

Între aceste două stațiuni sunt 10 km de drum care trec fix prin Defileul Oltului, în zona unde distanța dintre Grupa Meridionalilor și Grupa Parângului este cea mai îngustă, realizând un peisaj de poveste.

Exact acești 10 km de drum ar putea deveni cel mai frumos obiectiv turistic al Vâlcii, după 2030, dacă am reuși transformarea acestuia în Zona Verde ”Defileul Oltului”. Ce ar însemna asta?

Ar însemna în primul rând, scoaterea autovehiculelor cu combustie din zonă, lăsând voie doar vechiculelor electrice. Mașini electrice, trenulețe Dotto, trotinete, biciclete. Am transforma acești 10 km care, să ne gândim, includ: ”Cârligul Mic”, zona Debușare, accesul spre Cascada Lotrișor, frumosul Lac Turnu, într-o zonă de top turistică. Cu faleze de promenadă, iluminate, cu piste de bicicletă, cu terase elegante, rustice, cu bărci pe lac, cu zone de pescuit sportiv, etc.  Ar fi o punte turistică între două stațiuni. Să ne imaginăm ce înseamnă o promenadă pe malul Lacului Turnu, cu munții de o parte și de cealaltă a acestui drum. Fără trafic, fără noxe. Cu zone amenajate pentru cățărări, cu trasee de drumeție, echitație. Plus că avem aici două schituri. Se pot realiza niște punți pietonale între cele două maluri.  Ar fi prima zonă verde turistică din România.

Cine ar trebui să se implice pentru a face asta? Autoritățile județene, ONG-uri, cei care au realizat parcurile naționale din Vâlcea, pentru că au expertiză. Fix porțiunea cuprinsă între actualul OMV Turnu și stația PETROM de la Gura Lotrului, aproximativ 10 km de…poveste.

Traficul spre Valea Lotrului se va face normal pe Autostradă până la Cornetu cu întoarcere spre Brezoi. Traficul greu. Traficul rutier cu mașini de tonaj redus spre Valea Lotrului se poate face și prin Berislăvești-Perișani- Cornet. Deci nu este nicio tragedie, nu se blochează nimic.

Din punctul nostru acesta ar fi cel mai frumos și inedit proiect turistic pentru Vâlcea, după anul 2030. Ar fi o terapie pentru Defileul Oltului, o recompensă pentru decenii întregi de trafic infernal, de vieți pierdute, ar fi o recompensă pentru natura din acest frumos canion care ne-a răbdat ani întregi noxele și poluarea. Poate până atunci și calea ferată va fi electrificată și se poate ajunge și cu trenul aici. Am așeza Vâlcea pe hartă cu un proiect de-a dreptul fabulos.

Noi am sugerat o idee. Bună, rea, dacă e posibilă de ce nu?

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *