În An Centenar, Şcoala Generală din Câineni a primit numele de Şcoala „General David Praporgescu”

De altfel, Câineni, fiind localitatea unde marele general al Armatei Române şi-a pierdut viaţa în anul 1916, în luptele dramatice de pe Valea Oltului.

Graţie demersurilor revistei „Râmnicu Vâlcea Week” şi a Asociaţiei Cultul Eroilor, Primăria Câineni a fost extrem de receptivă şi, astfel, în şedinţa de marţi a Consiliului Local, prin vot unanim, şcoală generală din localitate a primit numele marelui erou.

„În Anul Centenarului, nu puteam să nu menţionăm printr-un altfel de act, în respect pentru istoria României, pentru istoria Câineniului, un gest care pune definitv un blazon celei mai importante instituţii educative din localitate. Într-un timp sau o eră în care, tinerii de azi sunt poate mai puţin preocupaţi cu istoria noastră, măcar acest nume le va rămâne în memorie. Se vor întreba, cine a fost David Praporgescu, de şcoala mea se numeşte astfel? Dascălii, familia îi vor lămuri şi vor avea poate un motiv în plus de mândrie pentru că au studiat într-o instituţie care poartă numele unui mare român”, a declarat, primarul Ion Nicolae.

Jertfele românilor umplu această vale,  a Oltului, de la Câineni şi până la Perişani. Mai mult, un mare erou şi-a pierdut viaţa la Câineni, este vorba de generalul David Praporgescu. Crucea acestuia se află la intrare în localitate. Din păcate, acest mare erou este uitat. În 1927 a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum a acționat în campania anului 1916.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *