În această toamnă vom afla cine va realiza sistemul de termoficare cu apă geotermală din Călimănești
În a doua jumătate a lunii septembrie se va încheia evaluarea documentelor de calificare a propunerii tehnice și a ofertei financiare depuse de asocierea Veolia România Soluții Integrate – Transgex – VWT Magyarorszag KFT – Veolia Melyepito Magyarorszag Kft pentru proiectarea și execuției obiectivului „Creșterea producției de energie din surse geotermale prin realizarea / modernizarea capacităților de producție și a rețelelor de transport – distribuție a energiei termice geotermale”.
Proiectul este inițiat și promovat de dr. Florinel Constantinescu, primarul stațiunii Călimănești, iar procedurile de achiziții au început în aprilie a.c.. Investiția este estimată la 13 milioane de euro și beneficiază de finanțare externă nerambursabilă, în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, Prioritatea 4 – Promovarea eficienței energetice a sistemelor și rețelelor inteligente de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În termenul legal, a fost depusă o singură ofertă, cea a asocierii Veolia România Soluții Integrate – Transgex – VWT Magyarorszag KFT – Veolia Melyepito Magyarorszag Kft, care, cel mai probabil, va și câștiga acest important contract.
Proiectul gândit de primarul Florinel Constantinescu este împărțit în 2 obiective majore. Primul se referă la modernizarea sistemului de producere și la transportul energiei termice în stațiune.
„Avem în vedere realizarea unui foraj de extracție a apei geotermale, a unui punct termic, dotarea cu utilaje și echipamente tehnologice, dar și construirea unei rețele de transport a agentului termic, în vederea interconectării cu rețeaua existentă. Proiectul presupune, de asemenea, reparații la punctele termice existente și înlocuirea cazanelor de utilizează gaze naturale cu schimbătoare de căldură. Obiectivul 2 este realizarea unui sistem de producere și distribuție a energiei termice la Seaca. Asta înseamnă că vom face un foraj de extracție a apei geotermale, complet echipat. Vom realiza un punct termic și, la fel, îl vom dota cu utilaje și echipamente tehnologice. Nu în ultimul rând, vom face o rețea de transport pentru agentul termic de la foraj la punctul termic. Este un proiect complex, dar care va aduce beneficii foarte mari stațiunii noastre”, a precizat, pe acest subiect, Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești. Conform calendarului procedurii de achiziție, deliberarea va avea loc după data de 18 septembrie, iar la câteva zile după aceea va fi atribuit contractul. Asta înseamnă că proiectarea va începe în octombrie, iar execuția lucrărilor va fi demarată în prima parte a anului 2025.
(profit.ro)