În 30 de ani, niciun istoric sau politician român nu a îndreptat o Eroare Uriaşă din Istoria Lumii, care nedepretăţeşte România

Azi am asistat la un eveniment profund prin simţire şi atât de solemn încât am avut lacrimi la final. Emil Veţeleanu, omul care e de o vârstă cu România, a fost desemnat cetăţean de onoare.

Soldatul care a traversat Europa de la Urali până în Tatra, pe jos.

Bun, Istoaria despre Al Doilea Război Mondial pe care o învăţăm la şcoală noi este complet diferită de ceea se ştie la nivel internaţional.

Noi ştim cu certitudine că după 23 august 1944 până la 9 mai 1945, România a luptat împotriva Germaniei naziste. Armata română participănd efectiv alături de aliaţi la înfrângerea nazismului. Mai mult, ne-am eliberat singuri ţara iar luptele de la Carei, Ip, Mureş, Bucureşti nu sunt fantezii. E drept am fost aliaţii Armatei Roşii, dar nu eram trupe de partizani ci o armată clară care reprezenta o ţară.

România participă la eliberarea Ungariei, Cehiei, Slovaciei, finalul războiului prinzând contingentele noastre în Austria. Nu sunt istoric să prezint cifre dar aproximativ 9 luni, România este actor important în războiul contra Germaniei.

Asta ştim noi. În afara graniţei noastre, deşi avem cimitire cu soldaţi români în Ungaria, în Cehia şi în Slovacia, România face parte oficial din naţiunile învinse, ca aliaţi ai Germaniei lui Hitler.

Istoria lumii şi a Europei şterge total cu buretele cele 9 luni ale Armatei Românie, anulează 9 luni din viaţa lui Emil Veţeleanu şi a celor ca el.

Înţelegem că în anii 50, sub papucul sovietic nu puteam să avem opinii, nu era voie, că trebuia să plătim despăgubiri pentru campania din est dar, acum ce împiedică istoricii noştri, oamenii politici, diplomaţii români să ceară îndreptarea unei erori, unei greşeli care umileşte trecutul recent al ţării noastre

Am fost trist când în Muzeul din Normandia, în Memorialul Omaha, unde sunt trecute  toate statele din Al Doilea Război Mondial, România apare la învinşi, în timp ce state precum Brazilia, Filipine sau Columbia sunt la învingători, deşi contribuţia lor a constat în câteva acorduri militare. Croaţia, Ungaria şi România sunt trecute la naţiuni învinse.

Va îndrepta oare cineva vreodată această eroare din Istoria Lumii? Nu că ar schimba ceva major pe harta Europei, dar ar reda României, cele 9 luni din trecut şterse total cu buretele. Soldaţii români care se află în cele 10 cimitire maghiare sau în Memorialul din Bratislava, ei ce status au? Eliberatori sau…aflaţi în vizită?

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *