În 28 de ani, România nu prea… a realizat niciun mare (Mega) proiect de infrastructură

Au trecut 28 de ani de la Revoluţia din 1989 şi din punct de vedere al infrastructurii rutiere, energetice, industriale, sau cum s-ar spune un Mega Proiect, că e la modă termenul, în ţara noastră s-au realizat foarte puţine şi, din păcate, multe sunt de fapt finalizări ale celor demarate  pe vremea lui Ceauşescu.

A2, să spunem, singura autostradă finalizată cap coadă. Este un proiect început de comunişti, până în 89, se realizase Feteşti – Cernavodă şi Bucureşti-Fundulea. Capitaliştii au făcut doar A4 (centura Constanţei).

În rest, bucăţelele de A3 şi restul de cioturi de pe A1, sunt prea puţin în 28 de ani. Ce mai avem la infrastructură rutieră? Transalpina (nici acum finalizată), TransRarăul şi TransBucegi, cum s-ar spune câteva şosele montane. Lărgirea DN Bucureşti – Roman – Iaşi şi o bandă pe sens pe DN7, în zonele deluroase ale Vâlcii şi Argeşului şi la fel pe DN 65.

Nicio hidrocentrală nouă, toate cele finalizate au fost demarate în anii 80 de regimul comunist. La fel şi Reactorul 2 de la Cernavodă. Niciun pod nou peste Dunăre (cel de la Vidin este al bulgarilor). Niciun canal de irigaţii…

România nu are niciun Mega Proiect nou, ba mai mult de cele vechi care erau cât de cât utile s-a ales praful: Canalul de irigaţii Siret – Bărăgan, canalul Dunăre – Bucureşti, calea ferată Vâlcea – Vâlcele, Târgu Mureş – Sighişoara, Botoşani – Iaşi. Proiecte începute în anii 80, unele duse până la 90% finalizare. Nicio magistrală de cale ferată nouă nu a fost electrificată! S-a reuşit reabilitarea unei singure magistrale şi aia…în vreo 15 ani şi nu cred că e gata nici acum.

Faptul că avem o Universitatea de Stat nouă, mă refer la Valahia…, nu cred că o trecem la mare realizare, când cele vechi pe care le avem, nu se regăsesc în top 100 Europa sau în top 500 Mondial.

În agricultură, ne bazăm pe ce au făcut comuniştii cu Insula Brăilei, pentru că nu suntem în stare şi nu am fost să amenajăm nicio altă arie de producţie care să conteze.

Nu avem nicio staţiune nouă, de anvergură, faptul că patrioţi locali fiind am reuşit să coafăm Colibiţa şi alte câteva zone agro-turistice este prea puţin, statul nu are şi nu a avut nici aici o strategie naţională. Defilăm cu Poiana, Sinaia şi Mamaia.  Am reuşit cu cântec o Transalpina Ski Resort, dar şi asta cu multe tare.

În concluzie, România în 28 de ani nu a creat niciun proiect nou, nu a existat o strategie clară pe ani, chiar dacă guvernele nu au avut continuitate politică, puteau avea una economică. Asta înseamnă că fiecare ministru a mers pe ideea că Lumea începe doar cu el. De aceea pe hârtie am auzit multe, mii de km de drumuri, de autostrăzi, de poduri şi viaducte, de combinate şi etc.

În realitatea nu ştiu dacă sunt 5 mari proiecte realizate în 28 de ani şi nici alea noi, toate fiind proiecte demarate de regimul trecut.

P.S. Săptămâna trecută, premierul a anunţat reluarea investiţiei Vâlcea – Vâlcele. A câta oară şi al câtelea premier o spune…? Să dea Domnu!

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *