În 2021 vizitați poarta de intrare a Vâlcii, Câineni, vârful Olteniei de Nord, marginea Sibiului și zidul vestic al Argeșului

Este o fărâmă de Ardeal dacă îi auzi vorbind, dacă privești casele păstorești, este o mândrie muntenească, pe fundal, dar în același timp Câineniul rămâne blazonul Vâlcii de Nord, sigiliul peste care nu au putut trece, nu au putut marile imperii să se întindă spre Valahia.

Câineniul începe sus la munte mai întâi, acolo unde apele se împart, care spre nord, care spre sud, de parcă o balanță fermecată cumpănește cu grijă, ca râurile să fie deopotrivă de limpezi și curate și spre Ardeal și spre Valahia noastră. Câineniul se lasă ușor dinspre Suru, până la marginea Oltului rege, principele care unește țara secuiască, cu tara săsească și tara olteneasă, în mit, în istorie.

Câineniul stă pe munți, stă dincolo de munți, în poieni și căldări, pe care întâi ciobanii transhumanței le-au marcat, Câineniul stă jos, la buza versanților, punând semnul crucii pe acest frumos județ care coboară de la 2000 de metri până la marginea Câmpiei Române.

O localitatea pe care au disputat-o ardelenii, muntenii și oltenii, lăsând-o în cele din urme să fie reperul, punctul fix, cu care Vâlcea saltă fruntea până în inima țârii. O localitate unde iernile ning pe culmi iar casele se înghesuie unele în altele să țină căldura aproape, până primăvara dă în pârg. Iar verile la Câineni se întind printre fânețe și sunet de talângi, în amintirea secolului unde obuzele și tranșeele săpate aici, au marcat reintregirea României.

”Turismul este categoric ceea ce ne dorim noi la Câineni. Și an de an, mai mulți vin să ne viziteze, să urce munții, să se odihnească în pensiunile de aici. Să viziteze locul unde a fost cetatea Arxaviei, bisericile, monumentele. Anul 2021, cu ceva speranțe, înseamnă și finalul pandemiei și atunci, Câineniul va reporni motoarele exact pe acest palier al turismului. Noi vom relua programul de investiții de a da o față modernă localității”, spune primarul Ion Nicolae.

Așadar, Câineniul cunoscut pentru montaniarzi este punct de plecare pentru creasta Făgărașului, este loc unde vara vin turiști din Germania, din Polonia pentru a lua la pas această frumoasă localitate, care deschide cel mai frumos județ din România.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *