Hârciogii ar putea băga în faliment în 2020 Oltchim, USG, CET Govora

Discuţiile sterile despre activitatea de pe platforma industrială Râureni omit poate cel mai important detaliu. Dar un detaliu care face ca în anul 2020, toate societăţile mari de acolo –Oltchim, Uzinele Sodice Govora, CET Govora să fie închise sau să-şi reducă în mod accelerat funcţionarea. La acestea se adaugă Exploatarea Minieră sau să-i spunem direct Sarea de la Ocnele Mari.

Despre ce e vorba?

Se spune că dintr-o eroare de cartografiere, Parcul Naţional Buila Vânturiţa ar fi fost amplasat greşit sau mai bine spus limitele sale de vecinătate cu Exploatarea Minieră au fost trasate eronat, astfel unul din cele mai mari zăcâminte de calcar au intrat în proprietatea parcului.

Ce înseamnă asta, că actulaul zăcământ pe care îl scoatem din pământ se va termina până în anul 2020. După acest an, Exploatarea Minieră rămâne în plop, dacă nu se modifică limitele Parcului Naţional Buila Vânturariţa.

Această modificare nu este deloc uşoară, este o decizie care poate fi luată numai la nivelul…Comisiei Europene!!

Pentru că parcul a intrat în sfera siturilor Natuar 2000 şi deci a intrat pe legislaţie europeană.

Ministrul Mediului a dat un răspuns extrem de alambicat la acest subiect spunând că nu poate fi făcută această modificare din cauză de habitat şi ecosistem. Într-un fel este un punct de vedere argumentat, pentru a că, automat a disloca dintr-o parte o bucată de parc şi a o muta în alta nu se face aşa uşor. Sunt deja speci de arbori, faună, specii de plante care au intrat în acest sit Natura 2000.

Nu ai cum să muţi pe româneşte hârciogii, râmele şi mestecenii dintr-o parte într-alta. Dar neschimbarea acestor limite duce la un dezastru economic. De Exploatarea Minieră depinde Oltchim şi USG Govora, nu mai intră în calcul Exploatarea în sine. USG este consumator captiv al CET Govora, deci şi CET-ul intră in sevraj. Aşadar un alt „ecosistem industrial” care ar urma să dispară după anul 2020.

Mai sunt cinci ani, ani în care la Comisia Europeană trebuie făcut lobby dacă vrem industrie sau doar ecologie absolută. Până acum nimeni nu dă semne că ar fi interesat de o rezolvare a situaţiei. În bunul spirit românesc, mai e vreme…dar timpul curge destul de repede, problema se ştie de cel puţin trei ani şi în afara unor adrese între instituţii altceva nu s-a produs.

Dilema rămâne însă aceasta. Salvăm hârciogii şi mestecenii de pe o bucată a parcului sau salvăm platforma industrială de la Rârueni?

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *