În 1989 eram ultimii, în 2020 România a depășit economic Bulgaria, Croatia, Grecia și suntem egali cu slovacii

Dacă în 1989, eram pe ultimul loc în Europa, îi depășeam la nivel de PIB doar pe polonezi, iată că România, în 30 de ani, a reușit să recupereze din ecartul față de multe state europene.

La această oră, PIB-ul pe cap de locuitor al României este peste Grecia, peste Croația, peste Bulgaria și la același nivel cu Slovacia. Altfel spus, un român are o putere de cumpărare și este mult mai productiv decât cei din țările de mai sus.

Am reușit să recuperăm din ecartul față de Ungaria, care ne depășea în 1989, cu aproape 50%. Ungaria se află în fața noastră cu 4%, Letonia 1%, Polonia cu 6% și Portugalia cu 7%.

Ne referim la PIB pe cap de locuitor, nu la PIB-ul național.

Dacă privim graficul se vede că toată schimbarea economiei românești în bine a debutat după 2010, după aderarea României la Uniunea Europeană. Vedem și dezastrul primilor 20 de ani de după revoluție, tranziția românească fiind modelul tipic de dezastru economic în Europa.

Cele mai dezvoltate state europene au un PIB pe cap de locuitor dublu sau tripul față de România.  De exemplu, Irlanda are un PIB de 300% peste al României, Luxemburg de aproape 400%.

Iar din fostele state comuniste cel mai bine stă Cehia cu un PIB mai mare decât al României cu 31%, Estonia cu 19%, Slovenia cu 25%,  Lituania cu 23%.

Statele mari vest europene cum ar fi Franța are un PIB cu 45% mare decât la României, Italia cu 31% mai mare, Spania cu 20%, Germania cu 70% iar Austria cu 74%.

Economia scandinavă depășește România la nivel de PIB pe cap de locuitor, cu 72% în Suedia, cu 89% în Danemarca, cu 59% în Finlanda.

Și cum am spus sub nivelul nostru se află Bulgaria care are 0,77% din PIB-ul României, Croația 0,91% și Grecia cu 0,89%. În 1989, Bulgaria ne depășea cu 22% și Grecia cu 77%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *