În 1719 în Crețeni, din 75 de case locuite funcționau…75 de case de vinuri!

Satul Creteni este consemnat de timpuriu, chiar înaintea Drăgăşanilor (atestat ca sat la 1535), în mai multe documente din anul 1467, legate de întărirea unor mosii, in timpul domniei lui Radu cel Frumos.
Creţeniul era deja cunoscut pentru marea împărăţia austriacă pentru calitatea vinului care se producea aici.
Din cele 75 de case care apar în documente, în “Crezzani” funcţionau…75 de case de vinuri.
Primul domnitor care apare în documente şi care a vizitat această comună a viilor este este Constantin Brâncoveanu, urmat de alţi domni: Ştefan Cantacuzino în 21 octombrie 1744, Grigore Ghica în 7 septembrie 1749, Matei Ghica voievod în anul 1752, Mihai Gehan Racoviţă la 1 ianuarie 1753, Constantin Gehan Racovita la 15 octombrie 1753, Alexandru Ispiliant la 20 mai 1779.
Importanţa viticulturii de la Creţeni a fost aşadar una extrem de importantă şi o coordonată fundamentală pentru patrimoniul acestei localităţi, pe care o putem numi, cu adevărat una domnească.
Dacă mai spunem că la Viena, la curtea impăratului, vinul de “Crezzani” era comandat special de emisarii imperiului, nu credem că mai e ceva de adăugat.
”Aceasta este istoria Crețeniului. Trebuie să fim mândri de ea. Este o poveste a trecutului pe care o putem azi folosi în prezent. Reînvia turismul, tradițiile. Se asfaltează drumul ceea ce este un prim pas pentru deschiderea acestui culoar de transport pe Valea Pescenei, De aici putem vorbin despre agro turism, viticultură, repopulare a satelor. Noi ca primărie avem obligația de a ridica standardele de viață, calitatea vieții efectiv”, spune primarul Constantin Catrina