Imamul Fichret Mudjaba a fost unul din marii ambasadori ai vinului de Drăgăşani

Dobrogea şi Drăgăşanii, străvechi ținuturi româneşti, pământ de legendă, istorie și vis, au fost, sunt și vor rămâne un pământ al oamenilor. Oameni activi, de succes, profesioniști, de înaltă ținută morală care au dat culoare, relief, vizibilitate și frumusețe locurilor. Un asemenea om a fost și a rămas atât pentru constănţeni cât şi pentru Drăgăşani, inginerul Fichret Mujdaba, nume de referință al oenologiei românești.
Om de știință, dr. cercetător – oenolog, Fichret Mujdaba și-a dedicat întreaga sa viață și energie creatoare transformării Stațiunii Murfatlar în centru – pilot și producție al Vinului Murfatlar, marcă înregistrată, apreciată în țară și peste hotare dar şi promovării peste hotare a vinurilor de Drăgăşani, aşa numită „Toscana a României”.
Cu un doctorat obținut în anul 1972 – „Comportarea soiurilor negre pentru vinuri roşii în condițiile de cultură din Dobrogea”, sub directa conducere a academicianului-profesor Gherasim Constantinescu, cercetările întreprinse în vie, în cramă și în laborator au fost materializate în tehnologii de producere a vinurilor de Murfatlar şi Drăgăşani – vinuri albe, dulci și demidulci, de o calitate incontestabilă – vinuri intrate în competiție cu alte soiuri de vinuri celebre din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria și alte țări unde producția de struguri și de vin este, cum se spune, „la ea acasă”.
Pentru Fichret Mujdaba, studiul, munca și familia au fost valori supreme. Și-a dedicat viața, energia creatoare, abilitățile profesional-științifice și calitățile umane familiei, profesiei și comunității din care făcea parte.
Fichret Mujdaba a fost fiul imamului Salim – „Salim efendi”- absolvent al Seminarului musulman din Medgidia, unde a și predat un timp Sfântul Coran și hoge în satul tătăresc Omirșa (Valea Seacă). Tatăl său, un reper moral și spiritual al comunității tătare, a fost și deținut politic, în perioada comunistă, pentru „vina” de a-și adăposti o rudă din Crimeea în timpurile tulburi ale obsedantului deceniu cinci al secolului al XX-lea.
Familist convins, Fichret Mujdaba și-a susținut familia – soția Ghiulten s-a preocupat de creșterea și educația copiilor Leila și Metin, a fost un sprijin al comunității locale.
Fichret Mujdaba a lucrat într-un domeniu în care apartenența sa la un mediu și un cult – cel islamic – nu-l încuraja, poate îl condamna. A mers însă mai departe, pentru că era pasionat de domeniul ales.
Absolvent al prestigiosului Liceu constănțean „Mircea cel Bătrân” și student eminent – beneficiar al unei burse republicane, Fichret Mujdaba și-a urmat alegerea profesională și științifică, devenită vocație, cu trudă, dăruire și abnegație, cu onoare, cu demnitate și responsabilitate. Tânărul inginer s-a luptat cu neîncrederea, obtuzitatea, superficialismul și lipsa de caracter ale unor oameni, nu întotdeauna onești, nu totdeauna doritori de a promova noile tehnologii specifice domeniului pe care el, Fichret Mujdaba, l-a înnobilat.
Tânărul specialist în oenologie a făcut stagii de specializare, ca bursier al Academiei de Științe a României, în Franța (regiunea Touraine și la Bordeaux) și URSS. Citim într-un text însoțit de o fotografie a lui F. Mujdaba, lucrând într-un laborator, că era un om simpatic, comunicativ, vesel ca toți podgorenii „atașați și mândri de producția lor de struguri și vinuri de calitate”, că „vorbește perfect limba noastră” și ne abordează cu șarm, „șarmul locuitorilor tourangeaux”.
Popularizând vinurile Murfatlarului și cele de Drăgășani, Fichret Mujdaba găsește „o certă asemănare între metodele noastre, în cultură (cultura strugurilor – nota autorului) ca și în vinificație, și chiar în aparențe”, adică în prezentarea lor, cu vinuri românești „mai alcoolizate”.
Fichret Mujdaba își îndeamnă gazdele franceze să vină în România și să deguste vinuri românești, cu precădere soiurile de Drăgăşani.
Munca profesional – științifică a dr. ing. Fichret Mujdaba s-a materializat în cărțile și broșurile sale (12), în lucrări științifice (82 articole și 87 recomandări), în producția Vinurilor de Murfatlar, în primul rând cele cu conținut de zahăr, obținute din soiurile Chardonnay și Pinot noir, cele roșii de Cabernet Sauvignon, Pinot noir și Merlot – care se bizuie în mare măsură pe tehnologiile elaborate de Fichret Mujdaba și colectivele pe care le-a condus și coordonat.
Ca recunoaștere a valorii și activității în domeniul cercetării viticole și producerii de vinuri dr. ing. cercetător Fichret Mujdaba a participat la o serie de manifestări științifice internaționale – colocvii, simpozioane, congrese – din Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Ucraina și, desigur, România.
Fichret Mujdaba a reprezentat România, fără întrerupere, ca degustător – expert în Concursurile Internaționale de Vinuri din Ljubljana (Slovenia) și chiar ca membru în juriu (1967-1990) și Urgup-Tekel (Turcia), între 1989 – 1995.
Buna ziua
Sunt fiica prof..dr Fichret Mujdaba.Laudabil ca ati preluat articolul despre tatal meu( a fost publicat in 20 decembrie 2018 in Cuget Liber,Ziua de Constanta si Timpul)..Totusi are o eroare destul de grava in titlu: in articol se specifica ca Fichret Mujdaba este”fiul Imamului din Valea Seaca” , nu ca este el imam = hoge, adica cum este preotul in religia crestina.In religia musulmana ,este interzisa consumarea bauturilor alcoolice,cu atat mai mult sa spui ca un imam se ocupa de vinuri. Tatal meu a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din Bucuresti si cu timpul a devenit degustator de talie internationala si oenolog.Si numele corect este asa cum l-am scris eu.Multumesc