Icoana Maicii Domnului cu trei mâini din Bunești, atracție pentru pelerini

O pictură unicat în Vâlcea, veche de 100 de ani, reprezentând-o pe Maica Domnului cu trei mâini, este o atracție pentru pelerinii care trec prin comuna Bunești, în drumul spre Horezu, a declarat primarul localității, Viorel Radi.

„Această troiță este de fapt simbolul nostru, ne ocrotește comuna așa cum a ocrotit în ultima sută de ani drumeții care mergeau pe drumul Horezului dinspre Râmnicu Vâlcea. Troița era așezată la loc cu popas, aici era și un han și creștinii se închinau la această icoană minunată, reprezentând-o pe Maica Domnului cu trei mâini și care-l ține în brațe pe pruncul Iisus. Primăria s-a ocupat de reabilitarea picturii din fonduri proprii, am amenajat un spațiu verde în jurul acestei troițe”, a precizat edilul din Bunești.

Despre simbolistica acestei icoane există două variante, una expusă de profesorul Demetrie Ion și care arată că în momentul în care Irod ar fi dat ordin să fie uciși toți pruncii născuți în Nazaret, Maica Domnului l-a protejat pe pruncul Iisus să nu cadă victimă urgiei regelui Iudeii.

Cea de a doua variantă susținută de biserică are ca centru povestea Sfântului Ioan Damaschin, relatând istoria icoanei similare aflată pe Muntele Athos. Potrivit tradiției, o icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin și o avea în casa lui din Damasc, chiar când fusese întâiul sfetnic al stăpânitorului saracinilor, califul musulman Ualid (705-715). După ce Sfântul Ioan Damaschin a ținut cuvântările pentru apărarea icoanelor, iconoclaștii i-au tâiat mâna dreaptă. Atunci Sfantul Ioan, ținând mâna sa tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece, și Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului, care s-a lipit la locul ei. Drept mulțumire și recunoștință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

AGERPRES

 

One comment

  • bardasu raul

    NU VREAU SA FIU RAUTACIOS,DAR EU CRED CA PICTORUL I-A DESENAT TREI MAINI DIN GRESEALA .NU SI-A DAT SEAMA SI A RAMAS ASA! ASTA E CA POZA AIA CU CEAUSESCU CU O PALARIE PE CAP SI UNA IN MANA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *