Hurrem Gherghina l-a repus pe tronul Râmnicului pe Vodă Matei

În leat 7015, solia trimisă de paharnicul Didoiu de la curtea domnească a Valahiei Mici a ajuns la pasalâcul lui Cornoiu Bei. Numai că paşala Cornoiu bei era plecat la Stanbul, la Înalta Poartă chemat de Aga Oprea de pe lângă sultanul Ponta Magnificul.

Firmanul trimis de paharnicul Didoiu reclama din nou dreptul la domnie a lui Vodă Matei, dat jos mişeleşte de boierii Gălbeneşti, numiţi uzurpatorii. Vodă Matei fugise cu mica boierime rămasă loială, Amza spătarul, clucerul Mihăilescu şi stolniceasa Dobrete. Vodă Matei ceruse ajutor şi de la Constantin Rădulolglu şi Coca Pantazvoglu ambii mari dregători la Poartă dar cei doi erau prea prinşi de a intra în graţiile sultanului şi de a prelua haraciul Valahiei Mici şi se luptau între ei.

Solia lui Vodă ajunsă la Cornoiu Bei aştepta ajutor în oşti să-l înlăture de pe tronul Valahiei Mici pe Vodă Vârlan, suzeranul imperiului şi al cavalerimii apusene, care promisese ţara vasală hatmanului bucovinean Gutău Mircia şi ducelului de Loviştensburg, Cristian Buican.

Prin promisiuni împărăteşti oastea de strânsură a Gălbenştilor părea că se măreşte cu vel spătarul Nuică, boier înrudit cu Roşeştii dar şi cu clucerul Pătrăţel, un târgoveţ care da ascultare boierului renegat Romeo Rădovici.

Cornoiu Bei nu ştia acum pe ce oaste se poate baza în a da ajutor lui vodă Matei, cel din urmă jurase supunere sultanului, deşi, rămânearea lui pe tronul Valahiei Mici nu adusese otomanilor mari succese. În bătălia din noiembrie 7014, cu armata imperială a împratului Klaus I-ul, mâna de oşteni a lui Vodă Matei venită în sprijinul sultanului Ponta Magnificul fusese zdrobită. Aşa că sultanul nu prea era interesat de vodă Matei şi îl lăsase pe Cornoiu Bei să decidă. Evident că sultanului Ponta magnificul nici nu i-ar fi convenit ca tronul Valahiei Mici să fie supus imperiului apusean.

În cele din urmă, o decizie neaşteptată a venit în ajutorul lui Vodă Matei, Hurrem Gherghina a luat act de firmanul trimis de paharnicul Didoiu şi a trimis în luna a 6 a lui cireşar actul prin care se recunoaşte domnia lui Vodă Matei. Şi a trimis paşalele cu oaste din nou să treacă Oltul pentru a-l alunga de la domnie pe Vodă Vârlan. Decizia a fost surpinzătoare pentru boeirii Galbeneşti care ştiau că paşa Cornoiu Bei nu ar mai fi avut curajul să îl sprijine pe Vodă Matei.

Ajutorul nesperat dat de Hurrem Gherghina a produs bucurie boierilor Roşeşti iar vestea că o armată de spahii şi ieniceri trece Oltul i-a speriat pe boierii Galbeneşti care au fost din nou nevoiţi să plece de la tron pentru a treia oară în pribegie după ajutor la hatmanul Gutău Mircia şi la ducele Buican.

Vodă Matei a urcat pe tron şi a cerut supunere boierilor rămaşi şi din nou a fost nemulţumit de trădarea stolnicului Panduraşu şi a clucerului Boban. A trimis solie la paşa să vorbească cu prinţul din Fanar, Daniel Constantioglu cel care îl avea în subordine pe clucerul Boban să ia măsuri. Iar pe spătarul Nuica l-a ameninţat cu scurtarea de cap dacă va trăda.

Următoarea luptă între oştile lui Vodă Vârlan şi Vodă Matei urmează a se da la mijloc de cireşar în oraşul domniei mele Râbnicul Vâlcii…

Revista Beridava Brew

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *