Horezu rămâne cel mai frumos din cele 11 orașe ale Vâlcii
Situata la poalele Munților Căpățânii, în depresiunea care îi poartă numele, stațiune Horezu rămâne și în prezent cel mai frumos din cele 11 orașe ale județului, concurând pentru prima poziție cu Călimănești.
Topul a fost realizat de Urban Fashion County, pentru fiecare județ din țară și s-a avut în vedere gradul de urbanizare, dinamica investițiilor, a fondurilor europene, aer, natura, condiții climaterice, etc.
Horezu se detașează în acest top, mai ales prin conservarea centrului istoric (aflat în plin proces de reabilitare, cu fonduri europene), dinamica investițiilor crescută în ultimii ani, numărul de turiști și acesta aflat în progresie.
Horezu este capitala ceramicii românești, un oraș târg al meșteșugurilor dar și un avans spre turism ca vector economic, în condițiile în care se va investi în zona Vârful Romani. Dacă drumul de acces și energia electrică vor fi implementate în zona microstațiunii de la cota 1.600, atunci Horezu are mari șanse de a deveni un pol regional în Oltenia de sub Munte.
În ultimii ani, numărul structurilor de cazare a crescut, Horezu atingând cifra necesară pentru a deveni stațiune turistică de nivel național, există un interes crescut pentru zonă, aici existând și monumentul UNESCO, Mămăstirea Hurezi.
Horezu pleacă de sub pământ prin lut fermecat şi urcă la 1.600 metri altitudine, la meteora Vârful Romani. Da, nu este un neadevăr, Horezu este oraşul care se întinde pe patru dimenisuni, are şi lăţime, şi lungime, are înălţime, dar şi adâncime.
În adâncurile Horezului nu stă doar istoria strămoşilor frumoşi ai acestui oraş domnesc, nu, Horezu are rădăcini înfipte profund în lutul care a stat la baza creaţiei noastre ca oameni. Poate că Dumnezeu, când a vrut să-l facă pe Adam, a ales exact lutul hurezean pentru a duce mai departe moştenirea noastră ontologică, fiinţa noastră creatoare de frumos.
De aceea, Horezu este azi capitală UNESCO, două obiective de aici sunt trecute pe harta patrimoniului universal – biserica lumii, locul unde Brâncoveanu a trimis suflare de cult, Mănăstirea Hurezi, şi arta divină a modelării lutului de sub Horezu.