“Hidoşica”, statuia revoluţionarilor, a fost demontată din Piaţa Prefecturii

Statuia revoluţionarilor, numită “Hidoşica” de oamenii de cultură din Vâlcea, a fost, în cele din urmă, demontată, joi, din Piaţa Prefecturii, după trei ani în care Ministerul Culturii a somat administraţia publică locală să întreprindă acest demers.
“Voiam să facem acest lucru de anul trecut, dar revoluţionarii vâlceni ne-au cerut să amânăm această acţiune după data de 22 decembrie pentru a avea unde aniversa revoluţia din 1989. Au existat şi proteste pentru a nu fi mutată, dar s-a înţeles că Ministerul Culturii nu a eliberat avizele necesare. Ea, oricum, a fost montată ilegal de fosta administraţie şi noi a trebuit să scoatem castanele din foc. Ea nu a fost distrusă, ci a fost mutată la biserica din Copăcelu, unde au fost sfinţite steagurile revoluţiei din 1848”, a declarat joi, pentru AGERPRES, viceprimarul Râmnicului, Eduard Vârlan.
Directorul Direcţiei de Cultură, prof. Florin Epure a salutat “reuşita primăriei” de a muta statuia din centrul municipiului.
“Numai noi ştim câte litigii am avut cu primăria pe tema acestei statui total inestetice. A fost nevoie chiar să apelăm la minister. Dar erau mulţi turişti, oameni care veneau în municipiu şi care erau dezamăgiţi de această lucrare mai puţin reuşită. Aşadar, începând de azi, Statuia Revoluţionarului, botezată de localnici cu numele de “Hidoşica” reprezentând un bărbat “cu patru degete” ţinând în mână un steag al Revoluţiei din Decembrie 1989, va putea fi admirată la Biserica din Copăcelu”, a declarat Epure.
Statuia revoluţionarului a fost cel mai controversat monument din Râmnicu Vâlcea, majoritatea oamenilor şi asociaţiilor culturale numind-o “Hidoşica”, un “kitsch”
Aceasta nu a primit avizele Minsiterului Culturii reprezentanţii acestui for considerând-o “inestetică”
În decembrie 2010, o statuie înaltă de 3 m, amplasată pe un soclu de 1,5 metri, reprezentând un revoluţionar ţinând în mână un steag găurit şi făcând semnul victoriei, opera artistului Sergiu Sălişte, a fost dezvelită în Piaţa Prefecturii din Râmnicu Vâlcea cu ocazia comemorării victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.
De-a lungul timpului statuia a provocat mai multe controverse, Direcţia Judeţeană de Cultură acţionând în judecată primăria pentru amplasarea acesteia fără a primi avizele din partea ministerului.
Şeful instituţiei, prof. Florin Epure spunea, în anul 2011, că “cei din Comisia Naţională (din Ministerul Culturii-n.r.)s-au luat cu mâinile de păr când au văzut statuia revoluţionarului, confirmând numele dat în folclorul urban – Hidoşica”
În urmă cu un an, mai multe ONG-uri din Râmnicu Vâlcea au făcut o petiţie strângând semnături de la populaţia oraşului cu titlul “Da-ţi jos Hidoşica din centrul Râmnicului”.
În luna octombrie 2013, primarul municipiului, Emilian Frâncu, a anunţat decizia de a muta statuia respectivă
“Statuia inestetică din centrul oraşului, pe care mai în glumă mai în serios, oamenii au botezat-o Hidoşica, va fi mutată. Am reuşit aceste demersuri împreună cu cei de la Direcţia de Cultură, am primit şi de la IPF Gherasim, arhiepiscopul Râmnicului, acordul pentru a putea duce în zona schitului din Troianu această lucrare.. Recunosc că nici mie nu mi-a plăcut statuia atunci când fosta administraţie a decis să o aşeze în centrul oraşului, dar uite cât de greu se poate demonta un lucru făcut neinspirat”, a precizat Frâncu. AGERPRES/(AS- autor: Liviu Popescu, editor: Diana Dumitru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *