“Hidoşica” a generat un conflict între Primăria Râmnicului şi filiala PDL

Statuia Revoluţionarului mutată joi din Piaţa Prefecturii, cunoscută şi sub numele de “Hidoşica”, a generat un conflict între Primăria Râmnicu Vâlcea şi consilierii PDL care au atacat la Ministerul Culturii decizia de a muta ansamblul statuar.
“Am înaintat Ministerului Culturii un protest, de fapt o petiţie a revoluţionarilor, nemulţumiţi de umilinţa pe care executivul local le-a făcut-o privându-i de monumentul realizat de Sergiu Sălişte. Asta este recunoştinţa primăriei pentru cei 11 martiri (…)”, a declarat vineri deputatul PDL Romeo Rădulescu.
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a contestat demersul democrat-liberalilor, spunând că cel care a comis un abuz insistă ca abuzul să fie “perpetuat”.
“Cu un entuziasm total neadecvat situaţiei, domnul deputat a pierdut o bună ocazie de a tăcea şi a transmis Ministerului Culturii o petiţie în care cerea ca acest monument să nu fie mutat din faţa Prefecturii judeţului. Adică aceluiaşi minister căruia, cu nonşalanţă, i-a ignorat adresele prin care Comisia Naţionale pentru Monumente de For Public îi comunica, în 19 ianuarie şi în 21 martie 2011, că proiectul Monumentului Revoluţionarilor a fost respins cu unanimitate de voturi. Ca urmare a tevaturii stârnite de deputatul Romeo Rădulescu, Ministerul Culturii a simţit necesitatea unei clarificări definitive, transmiţând Primăriei municipiului o adresă unde se subliniază că monumentul în cauză a fost amplasat în mod ilegal şi care apreciază iniţiativa municipalităţii de demontare a lucrării, cerând, totodată, ca ea să nu fie reamplasată în alt spaţiu public”, a afirmat Emilian Frâncu.
Statuia revoluţionarilor, numită “Hidoşica” de oamenii de cultură din Vâlcea, a fost în cele din urmă demontată joi din Piaţa Prefecturii, după trei ani în care Ministerul Culturii a somat administraţia publică locală să întreprindă acest demers.
“Voiam să facem acest lucru de anul trecut, dar revoluţionarii vâlceni ne-au cerut să amânăm această acţiune după data de 22 decembrie pentru a avea unde aniversa Revoluţia din 1989. Au existat şi proteste pentru a nu fi mutată, dar s-a înţeles că Ministerul Culturii nu a eliberat avizele necesare. Ea, oricum, a fost montată ilegal de fosta administraţie şi noi a trebuit să scoatem castanele din foc. Ea nu a fost distrusă, ci a fost mutată la biserica din Copăcelu, unde au fost sfinţite steagurile revoluţiei din 1848”, a declarat joi pentru AGERPRES viceprimarul Râmnicului, Eduard Vârlan.
În decembrie 2010, o statuie înaltă de trei metri, amplasată pe un soclu de 1,5 metri, reprezentând un revoluţionar ţinând în mână un steag găurit şi făcând semnul victoriei, operă a artistului Sergiu Sălişte, a fost dezvelită în Piaţa Prefecturii din Râmnicu Vâlcea cu ocazia comemorării victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.
Statuia Revoluţionarului a fost cel mai controversat monument din Râmnicu Vâlcea, majoritatea oamenilor şi asociaţiilor culturale numind-o “Hidoşica”, un “kitsch”. Aceasta nu a primit avizele Minsiterului Culturii reprezentanţii acestui for considerând-o “inestetică”.
În urmă cu un an, mai multe ONG-uri din Râmnicu Vâlcea au făcut o petiţie strângând semnături de la populaţia oraşului cu titlul “Da-ţi jos Hidoşica din centrul Râmnicului”.
În luna octombrie 2013, primarul municipiului, Emilian Frâncu, a anunţat decizia de a muta statuia respectivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *