Hanul Bogdan din Muzeul Satului a fost casa copilăriei primarului din Mălaia

Mălaia, povestea unei aşezări de munte unde Dumnezeu a ales să se odihnească în a opta zi. Da, aşa e,  Mălaia Vâlcii este, de departe, una din cele mai frumoase comune de munte, prezentă însă, cu o extensie de basm, de istorie, un petec de cultură, o viaţă de secol XIX, la Râmnicu Vâlcea.

Cum? Simplu! La Muzeul Satului din Vâlcea se află un superb han, un han adus din Mălaia în 1975 şi reconstituit aşa cum era el, un han de veacul al XIX-lea, unde a copilărit nimeni altul decât Sergiu Bogdan, primarul actual al Mălăii.

„A fost hanul bunicului meu, îmi amintesc copilăria frumoasă pe care am petrecut-o în acest han, cu muzică, cu hore, cu mâncare. Eram acolo, printre muşterii. Era viaţa de munte a păstorilor şi a forestierilor. Cu voie bună, cu câte o bătaie
câteodată, deh, omul de la munte e un pic mai iute la mânie. Dar cu o viaţă frumoasă a Văii Lotrului. Câţi ne mai amintim, oare, de mocăniţa de aici? Prea puţini.”

Hanul Bogdasergiubogdan16072012n, pentru că aşa se numeşte, după numele familiei care l-a deţinut, a devenit în 1947 magazin de stat, dar familia Bogdan nu a fost evacuată. Tatăl primarului a venit din Siberia după 1950 şi a văzut drama hanului şi faptul că deveniseră chiriaşi în propria casă, cum se spune.

Dar în 1975, deşi afacerea fusese naţionalizată, statul comunist realizează valoarea acestei construcţii inedite de pe Valea Lotrului şi se decide să o cumpere şi să o aducă la Muzeul Satului. Familia Bogdan primeşte 20.000 de lei pentru han, dar şi o sumă de bani pentru a-şi face o nouă casă, pentru materialele de construcţie.

„Arhitectura acestui han care datează din 1899 este una vernaculară, specifică Olteniei de sub munte. Este un han care are parterul din piatră de munte şi 5 camere pentru oaspeţi. Etajul este unul cu prispă lungă, cu foişor, în partea dreaptă prezintă pălimar traforat şi duşumea de scândură. Acoperişul este în patru ape, cu învelitoare din şiţă”, îl descrie Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

20160202_133534

În incinta hanului există şi azi un răcitor rotund (frigiderul de azi), tejghea pentru consumaţie, un patefon cu flaşnetă şi discuri de ebonită.  Se regăsesc aici sticle antebelice cu bilă (împotriva înecării), mese de lemn originale, oale şi ulcele de lut etc..

Hanul Bogdan, casa părintească a primarului din Mălaia, este o bijuterie de secol XIX, una din minunile care au rezistat timpului şi care azi se odihneşte printre cele 80 de obiective de patrimoniu din Muzeul Satului Vâlcean.

20160202_133538

Muzeul Satului va finaliza în aceste zile o casă de păstori din Vaideeni, va aduce, cât de curând, primăria din Genuneni şi o casă din Scundu.  Dacă se doreşte trăirea istoriei noastre de Vâlcea, trebuie mers, preţ măcar de o oră, la Muzeul Satului Vâlcean.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *