Halep, Ruzici, Sorana Cârstea, Irina Begu date în judecată de Banca Naţională; se cer daune de 1 milion de euro

Dezvăluire fără precedent! Simona Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din România, Ilie Năstase și Ion Țiriac au fost dați în judecată de către Banca Națională a României.

Motivul? Au cerut reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv. Cel care a făcut dezvăluirea a fost Ilie Năstase. Potrivit lui „Nasty”, guvernatorul Mugur Isărescu le cere acestora daune în valoare de 1 milion de euro.

Apoi domnul Isărescu ne-a deschis proces, că el așa înțelege să facă afaceri. Ne cere daune 1 milion de euro. Acum, eu cu Țiriac nu mai avem mult de trăit, dar am vrea ca baza aia să fie deschisă pentru cei care vin din urmă, care vor juca pe viitor. Pentru că e foarte greu să joci vara în sală”, a afirmat Ilie Năstase, pentru Telekom Sport.

Alături de cei trei au fost dați în judecată și Virginia Ruzici, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Andrei Pavel, Horia Tecău, Marius Copil, Adrian Ungur, George Cosac, Cosmin Hodor și Alina Cercel.

Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti.    Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative.

După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).      Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente (igienizare şi întreţinere construcţii, reparaţii şi întreţinere instalaţii şi obiecte sanitare, reparaţii şi întreţinere instalaţii termice şi electrice, reparaţii şi întreţinere utilaje, echipamente aer condiţionat, sonorizare, alarmare şi securitate, servicii de întreţinere/curăţenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare şi plantare arbori, întreţinere terenuri de tenis etc.).

O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.   Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici – Dr. Lister găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine.

În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali.

Începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare.      În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale.

Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective.

În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.

BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici – Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete.

Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *