Guvernul verifică modul prin care s-a făcut transferul minelor Berbeşti – Alunu de la CEO la CET Govora

Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia, pentru a verifica dacă sunt respectate regulile de guvernanță corporativă, cum sunt stabilite și acordate drepturile de natură salarială pentru angajați, cum sunt respectate normele de sănătate și securitate în muncă, cum sunt exploatate resursele minerale și constituite stocurile și cum sunt realizate programele anuale de investiții și dezvoltare.

 În același timp, la sediul Prefecturii Gorj ar urma să fie noi negocieri între conducerea CE Oltenia și angajați, la care să participe și ministrul Energiei.

Guvernul precizează totodată că, anterior, a mai verificat încheierea de către Complexul Energetic Oltenia a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către Centrala Electrică de Termoficare Govora Râmnicu Vâlcea, preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei Termoelectrica față de Complexul Energetic Oltenia, respectarea de către Complexul Energetic Oltenia a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive și că, dintre acestea, în 2018, au fost finalizate acțiunile de control pentru primele două dintre aceste obiective, fiind sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor.

În anul 2015, Carierele miniere Berbeşti şi Alunu au fost transferate de la Complexul Eneregtic Oltenia la Cenetrala Termoelectrică Govora. O tranzacţie extrem de controversată, la acea oră.

Prin preluarea Exploatării Miniere Berbeşti-Alunu, CET Govora s-a obligat la preluarea activelor, contractelor de exploatare şi a celor 1000 de mineri. Transferul s-a făcut şi cu condiţia ca furnizorul de energie termică şi abur tehnologic din Râmnicu Vâlcea să plătească datoria istorică de 184 de milioane de lei pentru cărbunele livrat de CEO. Conform înţelegerii, CET Govora trebuie să achite această sumă până în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *