Guvernul Ponta a elaborat taxarea Mitei, ca bază a fondului pentru pensiile speciale

Guvernul Ponta a aprobat la pachet cu taxarea baccişului şi taxarea mitei, dar despre asta s-a vorbit mai puţin, pentru că în acest caz sunt vizate mai multe persoane din cadrul aparatului birocratic.

Astfel proiectul de lege prevede ca cel care primeşte mită să elibereze un bon fiscal pe care să-l prezinte ca deducere totuşi la impozite. Dar valoarea şpăgii va fi impozitată cu 16%. Denunţătorul trebuie să primească acest bon fiscal, iar bonul respectiv va avea priortate la tombolă. În caz că bonul este declarat câştigător, denunţătorul poate încasa cei 16% din valoare lui.

Totodată acest proiect presupune ca şpaga să intre în circuitul plăţii de TVA, mai ales în contextul luării de mită în formă continuată. La final, statul va putea rambursa TVA-ul în cazul valorii celei mai mari a şpăgii

Taxele pe şpagă vor asigura de fapt fondul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor şi poliştilor sau militarilor. Este de altfel şi formula prin care de fapt parlamentarii contribuie singuri la acest fond, prin taxarea şpăgilor pe care le primesc.

Pentru că la capitolul mită intră şpaga, atenţia, comisionul, zeciuiala, donaţia la negru.

Pe baza acestei legi fiecare instituţie publică îşi va crea un fond de pensii speciale pentru angajaţii proprii. S-a avut în vedere că salariile fiind mici şi neputând fi mărite, atunci, contribuţia la pensie se poate face prin taxarea şpăgilor.  Deci chiar dacă au salarii mici în timpul serviciului, pot benefica de pensii mari dacă au ştiut să ia şpagă şi să o şi declare.

Pentru cei care nu declară şpaga la trezorerie, sunt prevăzute pedepse aspre, mergând până la pierderea dreptului de liberă practică în corupţie şi interzicerea dreptului de a mai lua şpagă pentru trei ani, plus interzicerea dreptului de a candida şi de a fi ales sau de a fi nunit în vreo funcţie publică.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *