În comuna Guşoeni a fost amenajată una din cele mai mari organizări de şantier din judeţ, organizare de şantier care deserveşte 4 fronturi de lucru, adică, tot traseul uriaşului Gazoduct BRUA în această parte de ţară
„La Guşoeni avem una din cele mai mari organizări de şantier care deserveşte toate lucrările pe traseul vâlcean al conductei, adică fronturi de lucru care se vor întinde pe aproximativ 80 de km. Deci conducerea lucrărilor, dirigenţia este concentrată aici, la noi. Salut faptul că deja sunt mulţi localnici care lucrează la acest mare proiect şi este un pas pentru ca aceşti salariaţi să fie angajaţi definitv de companii. Salariile nu sunt deloc mici.”, spune Nicolae Concioiu, primarul din Guşoeni.
Totodată, edilul spune că uriaşa investiţie care traversează judeţul este o ocazie pentru a introduce gazul metan în Vâlcea.
„Sunt convins că autorităţile judeţene vor exploata acest moment şi au o strategie de a introduce gazul metan în majoritatea localităţilor din Vâlcea. Mai ales că prevederile Codului Silvic au înăsprit mult condiţiile achiziţiei de lemn pentru populaţiei. Nu mai spunem şi faptul că orice tip de industrie are nevoie de gaz metan. Vâlcea nu trebuie să rateze această şansă”, a mai adăugat Concioiu.
Uriaşul Gazoduct va intra în România pin Giurgiu, va trece prin Ilfov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Timiş şi va ieşi în Ungaria prin Nădlac. Va traversa peste 20.000 de proprietăţi private, doar în Vâlcea se estimează ca numărul acestora să fie peste 4000 în Drăgăşani, Suteşti, Guşoeni, Măciuca, Tetoiu, Zătreni, Grădiştea.
Conducta ar urma să aibă o lungime totală de circa 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia și a trei stații de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Hațeg, SC Horia).
Transgaz a început lucrările de montaj la primele conducte propriu-zise din proiectul BRUA, pe şantierul din zona Recaş, judeţul Timiş.
Materialul tubular şi curbele, respectiv conductele propriu-zise, sunt furnizate de compania turcă Toscelik Spiral Boru Uretin Samayi, în baza unui contract în valoare de 126,9 milioane de euro. Contractul a fost semnat pe 23 aprilie 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 12 mai 2018.
Transgaz a semnat contracte şi a dat ordin de începere pentru lucrări în valoare de aproximativ 335 de milioane de euro până acum, pentru realizarea pe teritoriul României a conductei BRUA, şi a primit o prefinanţare de 13,8 milioane de euro de la Comisia Europeană, potrivit datelor publicate în raportul pe primul semestru al anului.
Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019.