Mafia lemnului din Păuşeşti Otasău dirijată de Virigil Covercă a fost destructurată de DIICOT

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, percheziţii în 72 de locaţii din judeţele Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba, într-un dosar de evaziune fiscală şi tăieri ilegale de arbori.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţii au avut loc şi la SC Forestcov SRL din localitatea Păuşeşti – Otăsău, cea mai mare companie forestieră din judeţul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, care are calitatea de suspect în dosar.

Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

forestcov-1Procurorii susţin că, începând cu anul 2011, Virgil Covercă, administrator al SC Forestcov SRL, care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La acest grup, au aderat mai mulţi angajaţi ai firmei, precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate.

S-a reţinut că, în perioada 2014 – 2016, Virgil Covercă a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupării, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea, transportul, primirea, prelucrarea şi valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii.

Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal).

Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.

Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din patru societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupării.

De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari cu titlu de rambursări de TVA.

Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la aproximativ 4 milioane de euro.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate documente contabile, cinci laptopuri, şase HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur – 100 de piese, cinci ceasuri din aur şi suma de 7.600 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au fost aduse 30 de persoane în vederea audierii.

Percheziţiile au fost efectuate de DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Vâlcea, Piteşti, Craiova, Bucureşti, Alba, Sibiu, Gorj, Maramureş, Teleorman şi Hunedoara, precum şi poliţişti de la porturi maritime. La activităţi au participat şi reprezentanţi ai ANAF, precum şi jandarmi. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *