Greşeala Uniunii Europene: Rusia nu se îmblânzeşte cu parul!

Nu înţeleg până unde se va merge cu sancţiunile aduse Federaţiei Ruse şi ce cred europenii că se va reuşi prin această atitudine de intimidare? Sunt două consecinţe pe care, am impresia că cei de la Comisia Europeană nu le iau în calcul când se agită printr-un exces de sancţiuni aduse Federaţiei Ruse. Evident nu asta este o soluţie şi iată de ce.

Cu cât limitezi economic bunăstarea unei naţiuni, sufocându-i capacitatea de export şi de import cu atât radicalizezi opinia publică de această ţară. Nu obţii rezultatul scontat ci un efect invers. Îşi imaginează vreun oficial european că rusul simplu din popor care vede devalorizarea rublei şi nu mai găseşte pe piaţă produsele pe care le doreşte va da vina pe Putin pentru asta? Exclus, dimpotrivă îl va mitiza pe Putin pentru lupta lui cu demonul Uniunii Europene şi va vedea în acţiunile Comisiei un atac direct la viaţa lui, la bunăstarea lui.

Într-o clasă dacă un elev mândru şi plin de sine, dar care face prostii, este izolat de colegi şi profesorul îi dă sancţiuni pe bandă rulantă, tăindu-i de beneficii, acesta se va radicaliza, starea lui de nervozitate va creşte şi îi va privi pe cei din jur ca pe inamici. Nu va admite în veci că este vinovat de ceva şi va dezvolta pe interior o ură acerbă şi se va îndepărta progresiv de normele care i se impun. Aşa e şi cu natiunea rusă, nu este departe momentul în care steagul uniunii ar putea fi ars în Piaţa Roşie, iar procentul de popularitate al lui Putin va creşte spectaculos.

Deci nu acţiunea în forţă prin care suferă o naţiune va dezvolta o reorientare pozitivă a acestei ţări, pentru că sancţiunile nu îi atacă delaoc pe oligarhi, aceştia au afaceri transnaţionale şi trăiesc în lumea lor în privinţa bunăstării. Sărăcia loveşte direct într-o naţiune mai puţin informată, o naţiune care a trăit doar o perioadă scurtă într-o relativă democraţie occidentală (Eltin), sărăcia loveşte într-o naţiune cu multe tenebre, cu multe angaoase şi destul de contorsioantă şi predispusă la un misticism moştenit pe linie ţaristă şi ulterior sovietică, de putere mondială.

Care ar fi atunci varianta, pentru că occidentul s-ar putae confrunta în zonă rusă cu efectele negative pe care politica americană a secolului trecut le-a primit din zona islamică. Nu mai este mult până la o separare antagonică între UE şi Federaţia Rusă, nu pe principiile răboiului rece, ci pe mentalităţi de-a dreptul mistice în est şi extrem de beligerante

Informarea cu orice preţ, modalităţi prin care rusul de rând trebuie ţinut la curent cu beneficiile statului funcţional occidental, faptul că ocuparea Ucrainei, dimensionarea graniţelor nu mai sunt dezideratele bunăstării, rusul de rând trebuie să înţeleeagă că preluarea Crimeii, nu îl face mai sătul la cină şi nu îi umple buzunarul cu ruble. Ci doar banalele reguli ale economiei de piaţă de tip occidental, ale statului de drept, coca cola, jeansii şi viaţa antreprenorială este până acum garantul unei cine săţioase. Uniunea Europeană trebuie să se implice în „laicizarea” spiritului rus, ajuns la un fundamentalism funciar. Trebuie să se vadă faptul că Putin este doar un individ cu multe tare, şi nu este o instituţie. Trebuie găsite formulele ca rusul să vadă apriori instituţiile şi nu omul care vremelnic se află în fruntea lor. Este extrem de greu (nu vedem noi românii asta), dar în nici un caz nu prin sancţiuni se rezolvă asta.

A doua consecinţă este una economică. Suntem în globalizare, Federaţia Rusă este o piaţă atât care produce cât şi o naţiune care consumă. Şi nu doar din propria ogradă, Rusia importă şi exportă de la mâncare până la automobile, sărăcia ruşilor, scăderea puterea de cumpărarea afectează multanaţionale, compania Reanult de exemplu, dacă nu mai poate exporta un număr de maşini la Moscova, din cauza lipsei cererii, evident ca fi obligată să reducă forţa de muncă din Europa. Un rus sărac duce la un european şomer şi aşa mai departe.

Aşa că, europeniştii fanatici, şi chiar preşedintele Băsescu, ar trebui să fie mai temperaţi în a sări cu parul peste ruşi, nu aşa îi civilizezi şi îi aduci într-un viitor la masa regulilor statului de drept. Mai degrabă îi trimiţi într-o zonă extrem de periculoasă şi imprevizibilă…

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *