Grădiştea, de la cetatea dacică la localitatea modernă de azi

Dispusă pe trei axe comerciale, comuna cu nume care vine din slavonă, reprezentând una din cele mai vechi cetăţi dacice din această parte de ţară, distrusă în anul 101, Grădiştea este o comună care în prezent se poate lăuda cu una din cele mai bune infrastructuri rutiere (cu excepţia DN 67B). De aici pleacă drumul Gorjului, al Vâlcii de munte dar şi al Vâcii subcarpatice.

Comuna aflată pe drumul Trasnhumanţei, de la Dunăre până dincolo spre Hunedoara, localitatea a trecut prin istorie cu demnitate. Să nu uităm de cei 10 localnici ucişi în Primul Război de ocupantul maghiar, pentru că nu au vrut să divulge pe cel care a distrus o caravană militară, pe drumul Gorjului. Maghiarii au omorât în 1917, 10 civili ca răzbunare.

Grădiştea a fost locul unde cobiliţarii gorjeni se întâlneau cu păstorii şi lemnarii din nord, o comună a târgoveţilor, a celor care aveau responsabilitatea şi adaptabilitatea comerţului.

Primarul Ilie Boiangiu este edilul cu cele mai multe fonduri europene accesate în exerciţiul bugetar anterior şi acest aspect se vede la tot pasul Se poate vorbi de in miracol la Grădiştea, cine trece vredoată pe aici, nu are cum să nu vadă o localitate cu case noi, cu curţi pline de flori şi cu livezi care se înşiră pe dealuri până departea spre Gorj sau până spre culmea Roşiilor.

Printr-o finanţare guvernamentală, comuna Grădiştea a primit  12,052,752 lei pentru infrastructura de drumuri care înseamnă covoare asfaltice şi rigole pe drumurile comunale DC75, DC 79 dar şi drumuri vicinale.

Primarul aşteaptă şi ordinul de începere pentru DN 67B, drum naţional de o importanţă uriaşă pe care CNAIR a promis că anul acesta va intra în reabilitare completă.

Şi mai e ceva de menţionat, comuna Grădiştea a beneficiat în lunile de vară de prezenţa a sute de tineri la complexul de agrement din zonă, piscina a fost căutată atât de tineri din Vâlcea, cât şi de gorjeni. Preţurile au fost la fel ca anul trecut iar distracţia a fost tema verii la Grădiştea.

În concluzie, vorbim de localitatea care va avea în scurt timp toate drumurile amenajate şi reabilitate, o localitate care este poarta Olteniei gorjene aici în această parte de vest a Vâlcii

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *