Govora si Felix, declarate de americani si straini, rezervorul de minuni al lumii. Din păcate ele sunt ținute in paragina

România deţine o treime din potenţialul balneoclimateric al Europei. Avem 40 de staţiuni balneoclimaterice în România şi resurse naturale pentru 200 de astfel de staţiuni. Este cel mai mare potenţial pe care îl are o ţară din Europa.

”Este cutremurător cum arată Govora. România nu înțelege  nici acum ce resurse are din punct de vedere balnear. Nu ar fi o țară săracă. Ar fi în topul celor mai dezvoltate state ale Europei. Pentru că sănătatea și terapia au azi altă abordare, ea nu este specifică doar unei categorii de vârstă. Sănătatea și terapia sunt deja un factor cotidian de la tineri la vârstnici. Govora este un declin și nu știm ce ar putea-o salva”, se arată într-un raport elaborat de o echipă de specialiști în balneologie din Baltimore, USA.

Dacă înainte de 1989 toate staţiunile erau pline de turişti străini şi români, care veneau pentru tratament si izvoarele termale, se arată în raportul americanilor, acum peste 50% dintre bazele de recuperare sunt în paragină. În staţiuni precum Băile Govora, Băile Herculane, Borsec, sau Tuşnad investiţiile se lasă încă aşteptate, iar unele locuri arată ca după bombardament. Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt administrarea proastă, privatizările păguboase şi revendicările de terenuri şi clădiri.

Vremurile în care mai marii lumii veneau să-și trateze diverse afecțiuni în apele noastre termale au apus demult. Centre și baze de tratament, stațiuni întregi au căzut, rând pe rând, pradă delăsării și lipsei de strategie a autorităților. Există 117 localităţi din România cu factori naturali terapeutici din care cele 30 mentionate in tabelul anterior sunt desemnate staţiuni balnerare de importanţă naţională, iar alte 32 drept staţiuni de importanţă locală.

După ’89, puţine centre de relaxare şi tratament au fost modernizate, iar cele care încă mai funcţionează sunt ţinute în viaţă în special de pensionarii care beneficiază de bilete subvenţionate de stat.

Cum spuneam mai devreme, Techirghiol se afla pe primul loc intr-un top al statiunilor balneare realizat de Asociatia Romana de Balneologie, fiind urmata de Baile Tusnad, Baile Govora, Calimanesti-Caciulata, Covasna, Baile-Felix, Sovata, Turda, Singiorz Bai si Borsec. Potrivit unui comunicat al Asociatiei Romane de Balneologie, pe ultimele locuri in topul cu 30 de pozitii se afla statiunile balneare Lacul Sarat si Ocna Sugatag.

Sentimentul care te cuprinde când pășești în Băile Govora este similar aceluia când ajungi într-un cimitir de mașini unde sunt aruncate de-a valma deșeuri, într-un loc mort, uitat, sinistru, care îți întoarce ecoul dacă ai vrea să strigi. Încă de la imaginea hâdă a fostului internat de liceu, fără geamuri și fără uși, după ce treci de zona pagodelor romilor, intri în stațiunea…de interes național(sic!)

Cu blocuri mai noi pe dreapta și cu același ștrand pe stânga, de parcă s-ar turna Amintiri din 1989. Cu o bază sportivă aflată în paragină pe dreapta. De aici începe stațiunea. Cu casele localnicilor, cu o primărie care prin anii 90 era singura clădire modernizată din oraș. În rest…

Dacă te încumeți să faci la stânga, te apucă plânsul. Te izbește imediat pe dreapta acoperișul unui bloc sau fost hotel căzut iar apoi după ce treci de intersecția spre Silva, e…nimic. Vechea baracă pe care scrie autogara iar în pădure, un palat. Un hotel superb, antebelic dar care nu mai are geamuri, uși. Nu mai are nimic. Decât rigor mortis. Ziduri care plâng, care miros a putrefacție.

Pe centru, o clădrie, fostul Hotel Ștefănescu, aflat de 20 de ani în reabilitare, complexul comercial comunist, vile surori jupuite și hotelul sindicatului care mai pare viu. Un alt hotel care amintește de socialismul de stat. Un pârâu abia perceptibil se străduie să spună ceva. Hința cea frumos ne-curgătoare este imaginea suspinului unui oraș mort.

În parc, paradoxul unei cascade tăcute acum în iarnă, prefațează ruinele pompeiice de mai sus. Pavilionul și tot ce este acolo până la Pallas este rezultatul de după războiul României capitaliste cu România socialistă. Nu a învins nici una. Ci doar eșecul unei administrații și a unei oligarhii care au condus această stațiune pe ultimul drum, în 30 de ani.

Dacă numeri 10 oameni pe stradă, ai indicat o mulțime sau chiar pe toți Un kitsch rotund în centru și maxim 3 vile și unu-două hoteluri reabilitate.  Dintre care una e fosta vilă a partidului. Băile Govora este o stațiune îngropată, decedată. Ucisă de fapt sau asasinată.

Mai întâi au ucis-o comuniștii apoi au ucis-o capitaliștii comuniști.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *