Ghiţă: Vlădeştiul o oportunitate pentru cei care investesc în turism
Judeţul Vâlcea a fost definit de mulţi oameni de cultură, de mass-media drept unul din cele mai frumoase din România, având după cum, chiar preşedintele actual al CJ Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu, un potenţial care îl califică din punct de vedere economic pentru a fi printre primele 10 din ţară.
Nimic nu este mai puţin adevărat, toate cele trei forme de relief discret de proporţional aşezate de la nord la sud, o reţea hidrografică foarte complexă şi care formeză în cursrul lor atât vâi propice agriculturii cât şi forme de relief, lacuri, chei care pun turistic Vâlcea pe hartă.
Vâlcea e înzestrată şi cu o bogată colecţie balneologică, fapt care poate face mai cunoscute lumii Govora, Călimăneştiul şi Olăneştiul decât alte oraşe din Vâlcea. Turiştii vin la noi în judeţ pentru turism mai ales şi în plan secund să spunem pentru a vizita reşedinţa de judeţ.
Pe acest traseu turistic sau drum al staţiunilor se află şi comuna Vlădeşti. De mulţi definită drept micul orăşel de la vest de Râmnic sau comuna metropolitană, Vlădeştiul are toate premisele pentru a fi un ambasador al turismului vâlcean. Nu spun eu că Vlădeştiul este centrul universului sau este a priori, baza unei pirmaide turistice româneşti dar, Vlădeştiul va continua toate demersurile şi va merge pe o strategue menită a conserva sistemul ecologic, aerul curat, farmecul helvetic, ideea de plămân verde al metropolei.
De ce spun asta? Pentru că da, spre deosebire de celelalte comune limitrofe Râmnicului, Vlădeştiul are o trăsătură aparte la care şi eu şi locuitorii, mai ales, ţinem. Budeştiul devine văd, de la lună la lună, un tigru economic şi pe drept cuvânt, având în vedere apropierea autostrăzii Sibiu-Piteşti, la doar 17 km de localitate, ar fi păcat să exploateze acest avantaj de infrastructură, benefic pentru crearea de locuri de muncă chiar şi pentru vlădeşteni.
Dăeştiul are aceeaşi particularitate socio-industrială, făcând pandant cu Bujoreniul o axă care atrage după sine un tranzit de mărfuri şi un flux de capital industrial care vine să amplifice motorul economic indsutrial al bazinului Râmnicului.
Iar Mihăeştiul este artileria grea a industriei ezvoltate atât până în 1989 cât şi de după. Nu spun că localităţile de mai sus nu ar deţine şi locaţia perefectă pentru un un echilibru ecologic dar Vlădeştiul nu este tentant pentru investitorii de calibru care ar găsi alte oportunităţi în comunele de mai sus.
Şi atunci, Vlădeştiul are această opţiune de a conserva mediul, de a se confirma ca o localitate verde sută la sută, ca un relaş pe drumul staţiunilor. Şi proiectele noastre converg în acest sens de a dezvolta o infrastructură stradală care să permită o aşezare echilibrată a spaţiilor de habitat şi în respect pentru natură. Vlădeştiul va menţine echilibrul dintre natură şi habitat urban şi se deschide pentru cei care doresc să investească în turism.
Ambasadorul turismului din acest frumos culoar al râului Olăneşti este deci Vlădeştiul, un prim popas pentru cei care iubesc natura, bunul simţ, armonia şi liniştea unei vieţi de ţară dar în condiţii de urban.
Sorin Ghiţă, primar Vlădeşti