Ghioroiu nu este capătul pământului, dimpotrivă este discret așezat acolo unde Vâlcea se întâlnește pe dealuri cu Doljul și Gorjul

Fiecare județ are un Cucuieții din deal, un fel de localitate dispusă la distanță mare de municipiu, cu căi de acces greu de ajuns, un fel de fundătură, luată ca reper atunci când vrei să spui că undeva există o margine a lumii, margine de județ.

La Argeș este Cuca Măcăii, la Vâlcea, titulatura asta o poartă comuna Ghioroiu. Recunosc am văzut în 7 ani, de mult ori indicatorul rutier din Bălcești care indica ”Ghioroiu 14 km”. Singura cale de acces, aflată așadar la aproape 100 de km de Râmnicu Vâlcea.

Și totuși într-o zi am decis să mă aventurez la capătul lumii, la Ghioroiu, comună pe care o folosim cu toți în expresii, atunci când vrem să definim ceva extrem de îndepărtat, uitat, la marginea lumii.

Și nu am regretat. După ce am ieșit din zona orașului Bălcești am descoperit o așezare cuminte, care urcă și coboară, pe colinele moi ale sudului Vâlcii. Casele unele sărăcăcioase, altele frumoase, noi, așezate fie pe maluri pârâului Pescenei care se strecoară ca un spiriduș, printre malurile albe de la ultima zăpadă. Casele scoateau fum, în acel univers de iarnă și liniștea unei comune care pulsa de viață tăcută la gura sobei, sincer m-a copleșit.

E drept, am întâlnit o comună lungă, o localitatea care se află la buza Doljului, printre păduri cuminți acum desfrunzite în miez de iară, o comună boierească, unde pe vremuri se întretăiau drumurile caravanelor de care, pline cu cereale Olteniei de Câmpie, venind aici, spre Olteț să facă negoț cu oltenii de la munte.

”Este o comună care place. Dacă ești de aici, nu ai cum să nu te îndrăgostești de liniștea, de viața cuminte de la țară. Ghioroiu este pentru mine, un fragment de România frumoasă. E greu, izolarea asta nu e chiar așa cum se spune, există trafic și tranzit cu Bălceștiul, de aici au plecat mari personalități, am avut un ministru al Transporturilor în anii 70 care a asfaltat această arteră. Ne despart doar 3 km de drumul Doljului și alții 2-3 km cu Zătreni, plus maxim 2 km cu Gorjul. Din păcate nu sunt asfaltate aceste drumuri. Avem proiecte pentru aceste drumuri care țin de noi și avem așteptări de la Consilul Județean pentru drumurile județene”, spune primarul Iosiv Predescu.

Da, paradoxal, cea mai izolată comună din Vâlcea ar putea fi legată rutier cu 2 județe vecine, prin doar câțiva km și cu Zătreniul, având a doua rută de acces în județul nostru. Ar putea fi un nod rutier important iar Ghioroiu ar câștiga înzecit, s-ar scurta distanța spre Râmnic, spre Craiova și Târgu Jiu. Unde mare parte din locuitori lucrează.

Primăria are depus pe CNI, 10 km de asfalt, proiect aprobat, modernizarea școlii gimnaziale, extinderea și modernizarea sediului primăriei.

În prezent a fost montat un releu și școala online nu are sincope. Din punct de vedere agricol, peste 1200 de hectare de teren sunt arendate, agricultura fiind vectorul economic al localității.

În Ghioroiu există aproape 17 km de rețea de apă potabilă și sunt proiecte pentru extinderea acestei rețele. Tot în Ghioroiu au fost montate camere de supraveghere video, avem un sistem de iluminat modern și a fost depusă documentația pentru înființarea rețelei de canalizare.

”Pentru anii următori mi-am propus construirea unui dispensar uman modern din fonduri europene; Construirea unui teren de sport multifunctional (sintetic) in incinta Scolii Gimnaziale Ghioroiu, cu posibilitatea folosirii acestuia de catre comunitate;         Reabilitarea, modernizarea si dotarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Ghioroiu; Extinderea si modernizarea sediului Primariei Ghioroiu”, spune Predescu.

Administrația își mai propune efectuarea demersurilor necesare pentru obtinerea unui microbuz scolar nou pentru transportul elevilor; Continuarea decolmatarii cursului Paraului Pesceana in zonele cu risc de inundatii; demersurile necesare la Consiliul Judetean Valcea in vederea mentinerii in bune conditii a drumului judetean DJ 651 A, continuarii asfaltarii de la Biserica Herasti pana in centrul localitatii, precum si a portiunii de drum Poienari- Danciulesti; Mentinerea in bune conditii si asfaltarea drumului judetean 643D (Cazanesti-Stoicesti); Incheierea unui contract de prestari servicii pentru cadastrarea gratuita a terenurilor agricole si forestiere in vederea punerii in posesie a proprietarilor;     Mentinerea in stare corespunzatoare a drumurilor agricole si forestiere; Reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural din satul Ghioroiu.

Planuri menite a schimba fața acestei comune care are nevoie de investiții, care să scoată Ghioroiu din expresia ”la capătul lumii”.

Se mai spune că atunci când vine primăvara este o splendoare pe dealuri, când înfloresc corcodușii și salcâmii. La Ghioroiu poate că nu se termină Vâlcea, poate de aici începe…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *