Geoparcul Oltenia de sub Munte, o poveste dubioasă sau un brand turistic?

Ca jurnalist care promovează de 7 ani acest județ prin articole care pun în valoare fiecare petec de Vâlcea, normal că am salutat acest concept de Oltenia de sub Munte. Mi s-a părut senzație, o reușită, o realizare, încununarea unui demers care va aduce doar beneficii Vâlcii…

Dar, parcă parcă nu e așa de roz totul. În primul rând Geoparcul Oltenia de sub Munte așa cum îl văd inițiatorii cuprinde strict 6 localități vâlcene – Bărbătești, Costești, Horezu, Slătioara, Voineasa și Stoenești, am impresia. Deși Oltenia de sub Munte este un spațiu generos care se întinde geografic de la Berislăvești și ține până dincolo de Tismana în Gorj iar la sud coboară până la paralela 45. Adică o zona subalpină concentrată exact la îmbinarea subcarpaților cu Meridionalii. Bogată în patrimoniu, tradiții, arhitectură, relief, resurse minerale, balneare, etc.

Numai că nu e așa, Oltenia de sub munte, adică viitorul geoparc, la inițiatori include doar 6 localități. Restul comunelor și orașelor submontane sunt probabil…. Mărginimea Olteniei de sub Munte.

Am crezut că e vorba de un branding precum e Maramureșul, Bucovina, Crișana. Dar nu e așa. Potrivit definiției UNESCO dacă se aplică aici, geoparcul ar cam fi dubios în privința activităților economice. De exemplu, mult dezbătuta șosea care să lege Horezu de Mălaia (Transcăpățânii) nu s-ar mai putea realiza. Am putea ajunge ca nici după râme să mai săpăm în aria geoparcului. Am intra în sfera unui extremism ecologic care ar pune în pericol nu doar turismul prin construcții de moteluri sau pensiuni dar și zootehnia.

Localitățile care ar intra în sfera geoparcului sunt dezvoltate dar nu suficient la cât potențial economic au. Dar tare mi-e teamă că odată intrate în acest geoparc vor stagna total dacă se vor impune restricții la pășunat, drumuri, dezvoltare turism etc.

Așa că, o idee care părea minunată, o realizare pentru acest județ ar putea fi de fapt un extremism ecologic care ar bloca total economia zonei. Nu ne pronunțăm încă asupra proiectului dar dacă nu se vine cu lămuriri, de ce doar 6 comune, de ce Oltenia de sub Munte nu este inclusă total în acest proiect, ce ar urma să nu se poată face și ce da, atunci, e ceva de ascuns…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *