Generaţia “Clor” primeşte azi o veste minunată, Legea Neaţă va intra în curând în aplicare

Suntem generaţia Clor, Lindan, a Dioxidului de Sulf, a pulberilor şi noxelor, suntem cei care ne-am născut şi ştiam de la părinţi “Iar sunt scăpări de clor de la combinat”. Am mâncat peşte cu miros de lindan, ne-am întrebat de ce casele de la Râureni au acoperişurile albe, de ce mor la 50 de ani, 60 ani, unchi, veri, părinţi. De ce copii merg în mână cu spray-ul de astm…

Vedeam cu toţii autobuzele cu burduf, burduşite cu oameni gri, unii cu figuri îmbătrânite care mergeau pe platformă. la 30 de ani, arătau de 40, la 40 arătau de 50 şi tot aşa. Aveam toţi o rudă care ajungea la Spital la Mihăeşti. Asta era Vâlcea, a anilor 80, 90 şi 2000 chiar.

Un judeţ industrializat în anii 70, cu prea puţin interes pentru sănătate şi mai mult interes pentru planul cincinal. Oncologia e plină de producţie a anului cincinal. Unchiul meu maistru la combinat, om zdravăn, plin de viaţă, voinic şi care ne aduce pufarine în vizită, a avut o gâlcă pe piept. O gâlcă banală. S-a dus într-un târziu să se verifice, să o taie. Diagnostic: metastază. A murit în 6 luni. Slab, fără păr. Avea doar 57 de ani. Şi ca unchi-meu sunt mulţi. Aceasta ne-a fost soarta, funcţie de cum bătea vântul, mai mult spre Râmnic, sau mai mult spre est sau vest sau sud…

Iată că după ani şi ani, s-a făcut dreptate. O lege a Vâlcii, o reparaţie târzie vine ca o recompensă pentru unul din cele mai poluate oraşe ale României socialiste şi post-socialiste. Eugen Neaţă s-a zbătut pentru urmaşii lui unchi-meu, pentru zecile de mii de vâlceni, ai generaţie Clor şi a reuşit. Nu e mult dar este enorm în simbol. Pensionarea vâlcenilor prin Legea Neaţă se poate face mai devreme cu 2 ani, decât în mod normal….

“Aşa cum am promis în faţa dumneavoastră, sunt foarte activ în Parlamentul României şi toate demersurile ce le-am făcut şi le voi face, vor fi doar în interesul cetăţenilor. Vă aduc la cunoştinţă că în urma demersului făcut prin depunerea amendamentului înregistrat cu nr.279/2017, am reuşit cu susţinerea preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, al cărei membru sunt şi prin votul dat de colegii mei, ca municipiul Râmnicu Vâlcea să fie introdus în Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Prin documentele primite din partea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea pe platforma chimică, am putut susţine şi argumenta importanţa acordării persoanelor ce au locuit şi lucrat cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, flour, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, pe o rază de 8 km în în jurul acestor localităţi, pensionării anticipate cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.4 din lege.
Astăzi, acest demers a fost votat cu unanimitate de voturi în Comisie, urmând să intre pe ordinea de zi din plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Am convingerea că voi avea toată susţinerea colegilor din coaliţia guvernamentală.

Mulţumesc Sindicatului “Sodistul”, instituţiilor şi societăţilor care au răspuns pozitiv la adresele pe care le-am înaintat şi am cerut să îmi fie puse la dispoziţie documente şi studii din care să rezulte că a existat sau există poluare remanentă pe o rază de 8 km în jurul platformei chimice!”, spune iniţiatorul acestui amendament de Vâlcea, deputatul Eugen Neaţă

loading...

3 comments

  • Dana

    Si eu am un nepot care locuieste in Ramnicu -Valcea , diagnosticat cu cancer ganglionar la varsta de 17 ani ! Au urmat anii de chin si cosmar! Doi ani de liceu i-a facut prin spital in Bucuresti. Acum se pare ca e bine! Are 30 de ani !

  • Fidiroiu Nicolae

    Cea mai tare lege si care ar face dreptate ar fii retormularea pensiei de urmas…in sensul ca dupa o casnicie de 40 de ani sotul supravituitor(in general femei)sa poata beneficia si de jumatate din pensia sotului decedat cumulat cu propria pensie,oricum mai mica si nu ar mai trebui copiii sa dea zilnic telefon daca urmasul are ce manca dupa pierderea a jumatate din venituri datorat decesului….Maria sa statul tot castiga 50 % din pensia decedatului acum ca jmeceria ca urmasul beneficiaza de 50%este o nemernicie si un neadevar…IN REALITATE URMASUL ALEGE INTRE 50% PENSIE URMAS SI PENSIA SA ADICA CATIVA LEI IN PLUS….ESTE CORECT…Asta sa faca domnul Neata si va intra in istorie…Nu?

  • Iukian T

    Aveti dreptate cu pensia de urmas. In multe cazuri omul moare chiar inainte de pensie iar sumele care a contribuit la sistem le castiga statu. O pensie de urmas de 50%ar fi indreptarea unei nedreptati majore din sistem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *