Gazele Naturale sunt prioritatea zero pentru primarul din Voiceşti

Florian Vătafu, primarul localității, a explicat că, gazele naturale sunt un obiectiv prioritar pentru primarul Florian Vâtafu, acest consideră că dezvoltarea localităţii depinde foarte mult de aceste utilităţi.

Înocuirea lemnului cu gazul nu va fi rapidă, mai spune edilul din Voiceşti.

“Tranziția s-ar face destul de lent, având în vedere că, potrivit datelor din Strategia energetică, aproximativ 90% din gospodăriile din mediul rural și circa 15% din mediul urban se încălzesc cu lemne. Randamentul de transformare a lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20-40%, în timp ce randamentul de transformare a energiei electrice și a gazului metan în energie termică ajunge la 99%. Costul pentru obținerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 și 349 de lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situația unor instalații pentru obținerea energiei termice utilizate, în general, de către populație”, spune primarul Vătafu, sperând că oamenii se vor racorda din ce în ce mai mult la reţeaua de gaze.

Primarul spune că gazele naturale sunt premise pentru dezvoltarea de noi afaceri în zonă şi un obstacol în depopulare zonelor rurale.

“Oamenii au alte aşteptări în prezent. Doresc confort de oraş. De aceea, o casă încălzită, în sezonul rece cu gaze naturale are mai mari şanse să fie locuită. Se poate face naveta lesne între locul de muncă şi casă. Dar dacă ai o încălzire pe gaze, cu atât este mai confortabil să vii acasă şi să te odihneşti, decât să spargi lemne, să pregăteşti o centrală, etc. Categoric vorbim de o investiţie uriaşă”, conchide primarul din Voiceşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *