Gazele de şist: Expunerea la radiaţii cu radon creşte, dar riscurile pentru sănătate şi mediu pot fi evitate

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poate creşte de 15 ori expunerea populaţiei la radiaţiile cu radon prin comparaţie cu exploatările de tip clasic, însă este ”puţin probabil” ca riscurile globale pentru sănătate să crească semnificativ, având în vedere că în natură există şi alte surse mai mari de expunere la această substanţă care poate duce la cancer pulmonar, relevă un raport al Public Health England (PHE), citat de postul britanic Sky News.

Raportul PHE, cea mai completă evaluare făcută până în prezent asupra riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate fracturarea hidraulică, consideră că    este nevoie de cercetări suplimentare pentru monitorizarea nivelului de radon din gazele de şist, din locuinţe şi din apa freatică din apropierea exploatărilor prin metoda fracturării hidraulice.

Potrivit Sky News, cercetări efectuate în SUA, unde fracturarea hidraulică este folosită în mod obişnuit, au arătat că riscurile pe care această tehnologie  le are asupra sănătăţii publice sunt reduse dacă puţurile sunt forate şi întreţinute corect.

”Datele de care dispunem în prezent arată că riscurile potenţiale pentru sănătatea publică faţă de expunerea la radiaţiile legate de extracţia de gaze de şist sunt scăzute dacă operaţiunile sunt gestionate corect şi bine reglementate”, a declarat pentru PHE dr John Harrison.

Unele persoane din SUA care locuiau în apropierea exploatărilor de gaze de şist s-au plâns de dureri de cap şi afecţiuni dermatologice, dar PHE apreciază că nu sunt dovezi clare că aceste probleme ar fi fost cauzate de folosirea fracturării hidraulice.

Un alt studiu realizat pe această temă a arătat că, de asemenea, este puţin probabilă contaminarea pânzei freatice în cursul procesului de fracturare hidraulică.

”Cele două mari riscuri identificate sunt deversările de suprafaţă şi scurgerile de-a lungul instalaţiei de forare. Aceste riscuri pot fi reduse semnificativ prin elaborarea unui cadru de reglementare solid”, a declarat, la rândul său, Quentin Fisher, profesor la Universitatea din Leeds.AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *