Gaze naturale, extindere canalizare şi o nouă grădiniţă în Budeşti

Următorii 5 ani vor pune pe harta economică a judeţului un nod, un bazin uriaş care poate genera locuri de muncă, tranzit de mărfuri, zeci de investiţii, atât industriale cât şi imobiliare, salarii competitive şi o remodelare a viitorului economic al Vâlcii. Totul depinde de mai mulţi factori, printre care, un management bun al localităţii dar şi avantajele dezvoltării infrastructurii.
Astfel Budeştiul pleacă din start cu mai multe avantaje. Toate ţin de greografia economică dar şi de resursa umană. În primul rând vorbim de o comună aflată în zona periurbană a Râmnicului, fiind aşadar într-un atom care concentrează aproximativ 200.000 de locuitori, ne referim la sfera metropolitană. Asta este foarte important, dacă o legăm de cele peste 100 de hectare teren aflat în compoziţia Parcului Industrial, acolo unde deja a germinat Faurecia. Aşadar vorbim de un teren uriaş pentru investiţii şi de o resursă de forţă de muncă foarte mare.
A doua componentă o reprezintă drumurile. Budeştiul va fi riveran pe legătura de 17 km care va uni Râmnicu Vâlcea de Autostrada Sibiu – Piteşti, deci pe o zonă de tranzit progresiv care va antrena tot transportul de mărfuri dinspre Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu spre autostrada Europei dar şi dinspre sudul judeţului, pentru că DJ-ul care se va reabilita în acest an (Budeşti – Drăgoeşti), aduce dinspre judeţul Olt traficul spre aceeaşi autostradă.
În prezent, în Parcul Industrial Budeşti, lucrează 3000 de oameni, asta în condiţiile în care acest parc s-a dezvoltat de la sine, neplanificat în prealabil, şi asta doar în 2-3 ani. Populaţia localităţii a depăşit 7000 de locuitori şi ritmul de creştere este unul susţinut. În acest sens, în satul Budeşti se va construi o Grădiniță, în valoare de 1,574,530 lei.
În Budeşti, în acest an se va înfiinţa reţea publică de apă uzată în satele Racoviţa și Linia, în valoare de 2,896,000.92 lei. Tot în Budeşti se va construire un pod peste pârâul Sâmnic în punctul DC 30 Andronești, valoarea proiectului fiind de 3,770,080 lei.
Iar cea mai importantă veste vine de la Ministerul Energiei. În luna octombrie se va organiza licitaţia pentru aducerea gazelor, resursă mai mult decât obligatorie pentru dezvoltarea Parcului Industrial.
Liviu POPESCU