Gâltofani, satul ielelor ascuns de păduri, în Nicolae Bălcescu

Din drumul judeţean care traversează comuna lui Nicolae Bălcescu, pe valea Şerbănesei, ajungi într-un sat de poveste. Trebuie să urcăm dealul din stânga, deal plin de păduri aflate în miez de toamnă. Nu ştiam ce ne aşteaptă.

După atâtea curbe prin pădurea frumoasă, am văzut case. Un sat aflat la margine de pădure, Măzăraru. Era acolo de când lumea. Cu case lungi, pierdute printre carpeni. De unde o brumă sfioasă nu voia încă să plece. Dincolo, de culmea altei păduri erau Băneştii. Dar pădurea se închidea lacomă la loc. Şi drumul şerpuie cuminte din nou printre goruni şi am zărit un pârâiaş care se ascundea pe sub frunze uscate. Şi brusc a apărut cupola unei biserici mari frumoase, cu Dumnezeu umblând printre oameni. Cu biserica lui de lemn, o icoană a spiritului românesc.

Am ajuns la Gâltofani. Ce poate fi mai frumos decât un sat în inima codrului, acolo unde ielele se nasc şi umblă noaptea cu lună plină, unde pârâiaşul de care vorbeam sclipeşte în culorile primăverii nocturne.

La asfinţit de vrei să cobori, mergi pe cărarea ce duce jos spre Budeşti. Şi mii de lumini care scânteie în Olt apar ca într-o metropolă de peste ocean. De la poalele pădurii, după ce ai ieşit din sânul ielelor se vede totul, platforma industrială, munţii, Râmnicul departe, se vede cel mai frumos judeţ al nostru, al inimii noastre. Şi asta doar aici, la marginea de vise, la margine de pădure fermecată…

Este o pădure fermecată, se spune, închisă între Budeşti, Galicea şi Milcoiu, o pădure din care, pe la asfinţit, ies ielele şi dansează în flăcările unde pământul se rupe şi scoate aur. Da, la Nicolae Bălcescu joacă aurul, spun tinerii din sat, sau joacă dracii, după cum spun cei bătrâni. Se rupe brusc noaptea şi limbi de foc desenează pe cer constelaţii. Legende, dar sunt legende care pe mulţi i-au trimis în mijloc de codru să caute comori. Comori ascunse în păduri, care, deşi sunt mărginite la final, când ajungi acolo, au ceva ce te farmecă atât de mult, încât poţi rătăci mii de ani până ieşi la lumină. Pădurea Ielelor… Acestea sunt basme frumoase, de aceea, fiecare ciutură de lemn dinspre drum are cruci marcate de sus până jos, ca ielele să nu blesteme apa, să nu cumva să împietrească satul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *