Galicea, colina dintre Olt şi dealurile de est ale Vâlcii păşeşte în mileniul 3 cu ample lucrări de infrastructură

De la podul nemţilor, pod care rezistă şi azi pentru a arăta în timp geniul nativ al inginerilor nemţi, până sus pe culmea dealurilor de est, se află Galicea.

Aşa cum am mai scris, comuna începe cu o deltă, cu lebede, cu stârci, cu stuf şi grinduri, cu salcii şi cu un popas cu apa Brătienilor, comuna vine ca un pandativ de-a lungul Oltului şi mângâie frumos răsăritul acestui judeţ unic al României.

De la fântâna Brătienilor se desface, astfel, una din comunele celei mai frumoase margini de Olt, un spirit muntenesc adus în harta Olteniei, de la merii de sus spre lişiţele gălăgioase ale deltei de jos.

Aici, istoria a fost legată de Mihai Viteazul, de boierii vlastelini, de lumea aristocrată şi de nebunia din secolele pre-renascentiste, când lumea europeană se aşeza, pregătind frumoasele evoluţii socio-culturale ale secolelor XVII – XVIII.

Lunca Topologului era drumul Bucureştilor şi un tranzit comercial de mărfuri şi idei avea loc în mod regulat. De aceea, Galicea este centru paşoptist, care, ulterior, este ales drept loc pentru adunările ad-hoc din timpul lui Cuza.

Avem primul bac la 1810, chiar la Galicea, făcându-se legătura cu zona viticolă de peste Olt. Bacul a funcţionat timp de peste 130 de ani. Potrivit scrierilor, „era un bac mare, care ajuta şi la trecerea oilor, dar şi a caravanelor cu vin şi grâne”.

În prezent, Galicea este o localitate de tranzit dinspre Oltenia de jos spre Râmnic, aflată în zona periurbană, şi care, încet, încet, îşi identifică un drum economic. Primăria lucrează la proiectele de infrastructură şi de apă, multe sate fiind, vara, nevoite să aducă apă cu cisternele. Dealurile înalte ale Argeşului care ajung până aici sunt cunoscute prin faptul că sunt argiloase şi foarte slabe în resursa de apă.

Un judeţ al cărturarilor de vremile de demult, al cremenarilor, o localitate de poveste care azi va trece spre mileniul trei.

Prin PNDL 2, Galicea a primit finanţare pentru mai multe obiective majore: Reabilitare , modernizare și dotare Școala I-IV, în valoare de 274,813 lei. Reabilitare, modernizare și dotare Școala I-VIII, în valoare de 487,981 lei, Reabilitare, modernizare și dotare Dispensar uman și centru permanență, în valoare de 444,452 lei.

Plus 3 alte obiective de infrastructură şi utilităţi: Pod din beton armat 4*21m peste râul Topolog, punct ”Drumul Morii” și punte pietonală Strada Teianca, în valoare de 3,795,339.89 lei,  Realizare racorduri la rețeaua de canalizare menajera în comuna Galicea, în valoare de 1,957,696 lei şi Înființare sistem centralizat de canalizare menajeră în satele Cremenari și Brătia din Deal, în  valoare de 9,943,034 lei.

Aşadar sunt 6 şantiere care vor debuta anul viitor în comuna Galicea, comuna care se întinde între o deltă şi dealurile frumoase ale răsăritului de Vâlcea…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *