Gabriel Gachi: Tara nu are conducatori, e fara navigatori, care stau izolati prin Bucuresti

Ce nu-si dau seama guvernantii PNL si nici consultantii din jurul lor este ca deja s-a creat o puternica ostilizare a antreprenoriatului mic si mediu impotriva masurilor de stopare a consumului si ca suflul cavernos al crizei economice e o sperietoare mai mare decat virusul care produce febra si frisoane.

Odata instalata angoasa existentiala in mintea sutelor de mii de patroni din domeniul serviciilor, nu-i mai prinzi la urne. Suntem in a opta zi din razboiul biologic, a doua zi de stare de urgenta, dar despre soarta economiei n-a vorbit nimeni de la PNL. Rupti de realitate, autosuficienti, lasa impresia ca tara e o corabie in deriva, navigheaza singura in bataia vantului.

E o lipsa de adecvare specifica politrucilor fara baza politica solida. Florin Citu vorbeste si posteaza balarii, triumful macro-economiei, defilam pe indicii care ii convin, dobanzi negative, vechea mostenire, omul e intr-o permanenta autoadmiratie.

Ludovic Orban clefaie cu superioritate niste platitudini de asesor popular, a capatat, in numai cateva luni, o aroganta pe care numai Liviu Dragnea o afisa, acum se crede nu doar salvatorul natiunii, ci si o Alba ca Zapada a politicii. Orban e intr-un balet permanent cu baronii din PNL, isi savureaza propriul joc de putere, lasandu-se lingusit si urcat artificial pe soclu, uitand de romani.

Klaus Iohannis e pur si simplu un tip bine intentionat, dar lipsit complet de putere de anticipare si de gandire strategica. E un nepriceput salvat de antiteza cu Dragnea.

Lipsa grava de forma din lotul PNL e profunda, aratand niste baieti care au ajuns la Putere fara sa aiba calitatea necesara. E o bresa adanca, la fundamentul ideologic, inlocuit de jocul de glezne si discurs politicianist. O ilustreaza Costel Alexe, ministrul exaltat care se filmeaza din izolare, un apartament inchiriat in Bucuresti cu un living cat un teren de baschet, citind de pe prompter fraze fara inteles, despre iubire, unire, sa stam alaturi de el ca fratii si sa-l votam. Asta e starea de spirit in PNL: betie de la un pic de exercitare a Puterii si mult circ ieftin. Asta aveam si cu Ponta, nu era nevoie sa iesim in strada dupa Colectiv.

Dupa o saptamana de acumulare a pierderilor, antreprenorilor nu le comunica nimeni nimic. Tara nu are conducatori, e fara navigatori, care stau izolati prin Bucuresti si ne privesc prin fundul sticlei de whiskey. Milioane de oameni lucreaza in IMM-uri. Patronatul e cea mai mica parte a problemei. Cum platesti 30 de oameni cand ai facut 150 de lei incasari in ultimele doua zile, iar chiria e 5.000 de euro pe luna? Cine le da solutia? Niste masuri concrete, explicate clar, in cuvinte putine. Cum opresti clivajul social intre populatia hartuita de pandemie si agentii economici care se simt sacrificati, cu rate neplatite, casele executate silit si cu toata munca lor de minim 10 ani facuta praf si pulbere intr-o saptamana? Oamenilor le creste iritarea pentru ca nu le vorbeste nimeni. N-au nicio idee despre ce-i asteapta, au deja prima scadenta la salarii si plati la furnizori. Ce lideri inteligenti pot asigura unitatea natiunii in cea mai grava criza sociala de la Al Doilea Razboi incoace, dar nu cu lozinci, ci cu angajamente ferme, care sa aiba logica si care sa dea in cheie prin termene si cifre?

Am inteles, de sanatate se ocupa de-acum spitalele, medicii si asistentele, Orban poate sa lipseasca o luna. Daca nu s-a gandit la un pachet de masuri economico-financiare pe care sa-l anunte imediat, nici sa nu se mai intoarca. In recesiune n-avem nevoie de el. Dupa ce-am ingropat economia, nu mai avem chef sa ne dea unul sfaturi la televizor.

Gabriel Gachi, editor la Reporter de Iasi

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *