Franța văzută de la Brezoi, pare foarte normală, pe viitor, stimate coleg Crișu Popescu

Am fost la Brezoi, timp de trei zile. A fost primul eveniment din seria verii la Brezoi. Adică a fost festivalul de rock. Vor urma cel de Blues, de Alterenative Rock și Folk. Și cel de muzică lăutărească.

La Brezoi vine un public în mare parte ”soroșist, vândut occidentului, globalist, al ambasadelor, al statului paralel, fan al cardurilor, al vaccinurilor, vănzător de țară, neam, daci, Țepeș, religie, patrie, familie, ciubăre, ie și brăcinari”, cum este el catalogat de o parte a societății românești captivă într-un univers gri balcano-danubiano-pontic.

În fine, e un public educat, cu bun simț care duce hârtia la gunoi, mucul de țigară îl stinge nu în iarbă, nu își pișe copiii în parc sau muierea între portierele mașinii. Un public occidental. Care vine și în Vâlcea, județ cu un retard destul de mare în zona balcanică, se vede cu ochiul liber, că integrarea în UE în 2007, a integrat România, dar românii se integrează unul câte unul, mai greu, mai ales, la noi în județ.

Ce voiam să spun, ca să rămân în provocarea colegului Crisu Popescu.  Acest public e unul frumos, e un vector de dezvotare. E un vector care a reușit să umple și stadioanele de fotbal unde joacă naționala. Pentru că acest public câștigă bine, sunt fie angajați la o corporație, fie sunt free-lanceri, antreprenori. Sunt europeni și nu mai cred în bazaconii cu conspirații, ambasade, colonii, țară vândută economic. Adică, acest public știe că în lumea asta nu mai există de multă vreme o companie națională, chiar nicăieri pe glob. De când cu cu bursele și cu acționariatul, doar fabricile de papiote crem poate mai sunt naționale.

În fine, ce voiam să spun este că pe scena de la Brezoi au urcat formații precum Altar, Anton, Bucovina, trupe de rock greu care au versuri, unele la limita naționalismului. Altar chiar a inspirat-o pe madam Șoșoacă în a-și boteza partidul și a crea un imn. Dar credeți că au fost huiduite aceste formații cu melodii cu mesaje patriotarde? Nu. Deloc. Dimpotrivă, Bucovina produce senzație la fiecare concert, când tineri studenți ”imperialiști și globaliști” fac o o horă (pogo) plină de andrenalină și de nebunie. O formație care cântă depre istorie, haiduci, lupte pentru națiune împotriva imperiilor, despre frumosul românesc oraș, Cernăuți.

Dar este artă. Aceste formații produc  artă iar publicul de care vorbeam mai sus știe să facă o delimitare între artă și ipocrizie ideologică. Atâta vreme cât Altar, Bucovina rămân pe scenă și produc muzică folosind un patrimoniu este minunat. Orice ”globalist” cu educație universitară va aprecia o mănăstire, un castel, un castru, un munte, o apă.  Dar când aceste simboluri iau arma și se apără de năluci atunci e grav, cu ajutorul naționalist comuniștilor, e cu atât mai grav.

Franța? În Franta va câștiga normalitatea. Am încredere că Mbape, Zidane, Dembele, produși ai acetei frumoase țări cosmopolite,  nu vor fi vânați pe stradă cu topoare  de renașterea extremei drepte pentru că au alterat sângele alb al francezilor.

Un lucru e cert, așa cum mulți au aplaudat pe Meloni și a doua zi cu rămas cu buza umflată, când au văzut că Meloni nu este împotriva Bruxelles și că mai și mânâncă Putin pe pâine am încredere și că Franța,  dincolo de istoria ei fascinanță, va rămâne un reper în Uniunea Europeană și un pivot foarte precis în acest univers care se extinde dincolo de limtele națiunilor. Am fost acum două luni în Franta.  E mult prea greu să o întorci la ghilotina albă. Imposibil. Franța va rămâne a lumii deschise Așa cum Brezoiul va deveni Vâlcea în câțiva ani…vâlcenii se vor integra și ei, pe rând, dar se vor integra în uniune.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *