Fostul sediu al Securităţii şi spital de boli psihice, Palatul Oromolu din Păuşeşti, intră în reabilitare

Unul dintre conacele vâlcene intră în reabilitare. Şi nu orice conac, Este vorba de micul Palat Oromolu, care a aparţinut fostului om politic şi guvernator al BNR, cel care a reuşit să aducă în ţară tezaurul României, din Germania.

Conacul Oromolu se găseşte în intravilanul comunei Păuşeşti-Măglaşi, sat Vlăduceni, jud. Vâlcea. Este o construcţie din 1915-1916, după planurile arhitectului Petre Antonescu..

Primăria Păuşeşti Măglaşi a eliberat certificatul de urbanism pentru Banca Naţională a României, actualul proprietar.

Conacul a fost naţionalizat în 1948 şi pentru câţiva ani a fost sediul Securităţii Statului, Aici au fost aduşi şi anchetaţi partizanii din Munţii Căpăţânii, preoţii suspectaţi de a simpatiza cu legionarii. De multe ori se intra viu în acest sediu şi…nu se mai ieşea. În 1954, ca o ironie, se transformă în clinică pentru bolnavi psihici. Pentru a masca arestările care aveau loc, adică, poorul român era curăţat de elementele “periculoase”.

Ulterior, după dezgheţul de la finele anilor 60, clinica devine secţie a Spitalului din Râmnicu Vâlcea, dar cu specificul de clinică de psihiatrie. După 1990 este revendicat şi treptat secţia se defiinţează.. Intră în mai multe litigii şi ajunge să fie executat de către Finanţele Publice, moment în care intervine Banca Naţională a României.

Mihail Oromolu (n. la 16 febr. 1875, Râmnicu-Vâlcea – m. la 29 martie 1945, Bucureşti) a fost jurist, om politic şi publicist. A fost prefect de Dolj (1912-1913), membru al Partidului Conservator, deputat şi senator (1914-1938), membru al Partidului Conservator Democrat (1918), ministru al Industriei în guvernul Take Ionescu (1921-1922), conducător al PNL Dolj în perioada interbelică; sprijinitor activ al desăvârşirii unităţii noastre naţionale şi guvernator al Băncii Naţionale a României (1922-1926).

El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 – 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR.

Fostul şef al băncii centrale a mai deţinut şi o vilă în Bucureşti, amplasată în apropierea Guvernului, preluată în 2012 de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, în contul unei datorii.

Banca Naţională a României a cumpărat, aşa cum am precizat, în urmă cu câţiva ani, de la Finanţele Publice Vâlcea conacul care se afla într-un stadiu avansat de degradare.

Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *