Foşti şefi ai ISU condamnaţi la închisoare pentru fraudarea unor examene

Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea gen.(r) Petre Trandafir şi adjunctul său col. (r) Neculai Coman au fost condamnaţi definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, aceştia fiind acuzaţi că au fraudat un concurs din anul 2007.
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile celor 19 de inculpaţi, ofiţeri şi angajaţi ai ISU Dobrogea, fiind menţinute sentinţele de condamnate date de un alt complet de la instanţa supremă în anul 2012.
Prin respingerea recursurilor, Petre Trandafir a rămas cu condamnarea de trei ani şi şase luni închisoare.
Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi col. (r) Neculai Coman, fost prim-adjunct al inspectorului ISU Dobrogea, col. Gabriel Andrei Niculae şi maiorul Gabriel Alexandrescu, iar col. Viorel Costache a primit trei ani închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.
De asemenea, instanţa a menţinut decizia de achitare a contraamiralului Mircea Rusmănică, fost comandant al Flotei Militare Constanţa.
Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între opt luni şi doi ani şi jumătate de închisoare, printre aceştia aflându-se şi col.(r) Eugen Romanescu, fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, care a primit opt luni de închisoare cu suspendare.
Pe 20 iulie 2009, DNA a trimis în judecată 19 angajaţi ai ISU Dobrogea, sub acuzaţia că au fraudat concursul din august 2007 pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofiţer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea.
Astfel, au fost deferiţi justiţiei: gen. mr. (r) Petre Trandafir, fost inspector şef al ISU Dobrogea, col. (r) Neculai Coman, fost prim-adjunct al inspectorului, şi col. Viorel Costache, în sarcina lor fiind reţinute infracţiunile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată col. Andrei Gabriel Niculae, mr. Gabriel Alexandrescu, contraamiral (r) Mircea Rusmănică, col.(r) Eugen Romanescu, fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, lt. col. Costel Datcu, cpt. Marius Sorin Bugnar, lt. col. Sorin Marius Creţu, mr. Liviu Deoşlea, cpt. Florin Niculae, lt.  Adrian Mihai Bugnar, col. (r) Viorel Alescu, col. (r) Dănuţ Mihail Gaicu, mr. Laurenţiu George Dumitrescu, cpt. Nicuşor Ciprian Cioroiu , lt. Dumitru Ţîncă, plt. adj. Mihai Tănase.
Procurorii au reţinut că în zilele premergătoare susţinerii probei scrise, Petre Trandafir, inspectorul şef al ISU Dobrogea, împreună cu subordonaţii săi, Neculai Coman (preşedintele comisie de examinare), Andrei Niculae, Gabriel Alexandrescu şi Viorel Costache, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop “susţinerea” unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal.
La acest grup au aderat şi ceilalţi membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, care au fost de acord să falsifice cele 205 lucrări.
Anchetatorii susţin că falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10).
De asemenea, contraamiral (r) Mircea Rusmănică, fost comandant al Flotei Militare Constanţa, şi colonel (r) Eugen Romanescu, fost ofiţer din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, prin intermediul lui Petre Trandafir, au exercitat influenţe şi presiuni asupra membrilor comisiei de corectare în vederea susţinerii a şase candidaţi, cu consecinţa declarării ca admişi a candidaţilor respectivi.
DNA susţinea că în cauză au fost identificate 44 de părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 de lei, iar în vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător.
“Deşi părţile vătămate şi civile au obţinut la acel examen nota minimă de admitere (peste 7), aceştia au fost declaraţi respinşi, deoarece posturile lor au fost ocupate de candidaţii favorizaţi de inculpaţi.Faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-o cauză separată. Cei 192 candidaţi declaraţi admişi prin fals au calitatea de cadre militare active (subofiţeri) la ISU Dobrogea, procurorii solicitând instanţei de judecată anularea documentelor de încadrare”, precizează DNA

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *