Florin Cîțu: PNL are drept curente principale liberalismul, creștin-democrația și conservatorismul

Mprin care Florin Cîţu candidează pentru funcţia de preşedinte al PNL şi pe care o va depune vineri, de la ora 16.00, se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini.

Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

  • În ceea ce privește ideologia, Cîțu spune că ”PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creștin-democrația și conservatorismul. Lianții ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun și apartenența la mișcarea populară europeană”.

„Esenţa liberalismului: proprietatea privată şi toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei – nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, precizează Florin Cîţu în textul moţiunii.

Textul complet al moţiunii lui Florin Cîţu poate fi accesat AICI.

„Mediul politic, dar şi societatea civilă sunt încă tributare unor mentalităţi preponderent etatiste. Din nefericire, statul continuă încă să fie văzut ca o sursă a prosperităţii şi i se cere intervenţia la fiecare pas.

Aşadar, noi, liberalii, avem datoria de a revigora potenţialul inovator şi antreprenorial al societăţii, iar atragerea elitelor din fiecare nouă generaţie şi menţinerea lor în ţară vor fi posibile numai prin schimbarea percepţiei, prin înţelegerea rolului eroic pe care-l au cei care încep o afacere, care generează bunuri ce servesc bunăstării generale, plătesc salarii şi taxe şi, în cele din urmă, generează profit. (…)

Suntem în PNL pentru că suntem liberali. Pentru că apărăm drepturile cetăţenilor, proprietatea şi piaţa liberă. Pentru că vrem ca legea şi administraţia să ofere fiecărui român şanse egale de a prospera. Este momentul să ne asumăm public aceste valori”, mai arată moţiunea lui Florin Cîţu.

Premierul mai spune că „a venit timpul unei schimbări de paradigmă”.

„Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală.

În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient.

A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere”, mai explică Cîţu.

El precizează că „PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul. Lianţii ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun şi apartenenţa la mişcarea populară europeană”.

Liberalismul modern pe care îl susţine actualul prim-ministru se bazează pe următorii piloni:

  • Punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia.
  • Statul de drept.
  • Statul eficient pus în slujba cetăţeanului.
  • Concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice.
  • Furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

Florin Cîţu va depune moţiunea prin care candidează la şefia PNL vineri, de la ora 16.00. El va fi flancat de liderii de organizaţii judeţene şi de miniştrii care au anunţat până acum că îl susţin în competiţia împotriva lui Ludovic Orban, au declarat surse apropiate premierului, pentru News.ro.

Miercuri, o parte din liderii liberali reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional au votat o derogare de vechime pentru ca Florin Cîţu să poată candida la preşedinţia partidului. La şedinţă au participat doar susţinătorii premierului şi Ludovic Orban.

Derogarea era necesară deoarece statutul PNL prevede o vechime de minimum 5 ani pentru a canddia la funcţia supremă în partid. Florin Cîţu este membru PNL din 2016, dar susţine că prima oară s-a înscris în partid în 1990. „După ceea am plecat din ţară şi am reînnoit povestea în 2016, la Bucureşti”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *