Florile de tei se vor sărbători şi în această lună, în Păuşeşti Măglaşi

Istoria celor din Păuşeşti Măglaşi porneşte greu, e născută în  drama celor care roboteau în minele de sare. Este povestea măglaşilor, oameni simpli dar motivaţi şi care din greu au ridicat una din cele mai frumoase comune ale Vâlcii. O localitate aristocrată, pe malul Olăneştiului, pe drumul staţiunilor.

Situată la doar 11 km de la Râmnicu Vâlcea, între Cheia şi Olăneşti, Păuşeştiul Măglaşilor este cartierul discret al teilor. O povestea despre cum, din chinuri, din muncă grea s-a ridicat un tărâm al poeziei, al duhului sfânt. De fapt de la Păuşeşti începe şi ţinutul frumos al mănăstirilor de mijloc de Vâlcea.

Păuşeştiul este pe axa care vine dinspre Stoeneşti, dinspre Râmnic şi de sub muntele Căpăţânii, o localitate unde este multă linişte, unde stelele sunt curbate pe cer şi unde oamenii au în ADN-ul lor sacrificiul celor care au vrut să aşeze aici, poezia vieţii lor, pentru că, într-un colţ al casei aveau icoana şi în alt colţ bulgărele de sare.

Au îmblânzit pământul, au adus teii, au trăit cu Olăneştiul în linişte, au modelat muntele deal, au avut încăpăţânarea de a fi între Raiul de sus şi mina de sub munte.

În acestă lună, în care teii înfloresc, cei din Măglaşi au sărbătoarea lor. A florilor de tei. Fiind singura localitate unde mai există păduri de tei.

Primarul Alexandru Dediu spune că a reuşit să impună modelul său de administraţie în localitate.

„Am vrut curăţenie, spaţiile verzi, respectul pentru natură să primeze în intenţia celor care se mută aici. Avem peste 500 de noi proprietăţi în ultimii ani. I-am invitat pe oameni să fie responsabili şi aşa cum este gospodăria lor să fie şi comunitatea. Comuna să fie un exemplu. Da, mai sunt cazuri izolate, ce-i drept dar exemplul majorităţii este un model de bun simţ şi pentru ceilalţi care nu respectă aceste reguli elementare de civilizaţie”, spune Dediu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *