Firijba, printre cele mai vechi sate din România, poate fi o destinație pentru turism

Așa susține Aurora Măgura, edilul care la alegerile din septembrie a obținut al doilea mandat, și care dorește în următorii ani să ofere o perspectivă de dezvoltare comunei Popești.

”În mandatul anterior am reușit să punem la punct foarte multe din lucrările de infrastructură dar și pe parte de educație și sănătate. Am luat localitatea de la un punct zero și am stabilit un eșafodaj după care putem să avem în vedere aspecte care țin de atractivitate zonei. Am obținut o finanțare pentru drumuri, avem apă și canalizare, urmează să demarăm proiectul cu gazele naturale. Toate acestea vor face din Popești o localitate unde se poate veni, se poate investi, se poate locui, mai ales dacă ținem cont de geografia zonei, de pitorescu peisajului de pe Valea Luncavățului”, spune Aurora Măgura.

Printre obiectivele pe care edilul vrea să le mediatizeze este și cătunul Firijba, unul dintre cele mai vechi așezări din această parte de județ, un cătun cunoscut pentru aerul ozonat, așezarea sa, între păduri, loc unde se întâlnește și cea mai mare rată a longevității din județ. Un fapt interesant este și acela că satul Firijba este dispus fix pe paralela 45.

Aurora Măgura spune că Firijba poate oricând atrage investitori în turism, respectându-se normele de mediu, rusticitatea și patina acestei așezări, vechiul sat al tăietorilor de lemne.

Pe valea unui râu, un râu princiar, râu care vine din miezul Munţilor Căpăţânii, între dealuri mitologice, în sunet de legende, se află unul dintre satele cele mai vechi din Vâlcea. Un sat care vine din vechimea altor timpuri, în jurul a două cetăţi dacice de pe Dealurile Cărămizilor, un aşezământ subcarpatic, frumosul arhipeleag al Popeştilor.

La început erau doar Valea Caselor şi Firijba, două mici comunităţi ascunse de pădure, departe de drumurile principale, pe unde veneau invaziile, două mici sate, unde câteva suflete au pus bazele unei aşezări, chiar în mijlocul Vâlcii. O aşezare care urcă adânc spre inima pădurii de la Cărămizi, spre locul miticei cetăţi dacice şi una care se afundă sus, în pădurea deasă care mărgineşte Popeştiul de Frânceşti. Satul Firijbei, al tăietorilor de lemn, care foloseau nişte unelte vechi, “ferăjuri” sau “firăzuri”, strămoşii ferăstraielor de azi..

E locul unde oamenii  trăiesc minimum 90 de ani, e locul unde echilibrul de aerosoli este mai bun decât la Govora, este locul unde vara plouă câte puţin în fiecare zi, este locul unde corcoduşii înfloresc chiar pe 1 martie, este cel mai frumos loc din România, este, de departe, locul unde minunile se întâmplă cu adevărat.

În prezent aici avem un drum tematic asfaltat (Transfirijba), un drum agroturistic iar satul vechi al Popeştilor este din ce în ce mai căutat, pentru dârzenia de a rezista aici, sus, deasupra Luncavăţului…

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *