„Filantropica”, un film greşit, cu Traian Băsescu, prezentat la Realitatea TV

Traian Băsescu a rămas ultimul băsist de anvergură, ultimul politician care e efectiv rău, deşi, am din păcate vaga iluzie că Victor Ponta îi calcă pe urme. România nu mai vrea aceşti tipi de politicieni, oameni care nu mai au principii, prieteni.

Traian Băsescu este omul fără prieteni, după 10 ani de mandat a rămas singur. Hai să ne amintim doar anul 2004, când Băsescu a plecat la drum. Nume sonore din mass-media, dintre elite, i-au fost alături, era mesianic văzut. Acum, Traian Băsescu este doar el şi Elena Udrea. A reuşit să-i înjure pe toţi ce-i care i-au fost aproape, s-a dispensat de ei fără să aibă remuşcări – Guşă, Pleşu, Macovei, Blaga, Săftoiu, Lăzăroiu, Diaconescu, Pora, oamenii care au fost consideraţi cei mai mari băsişti, cei care au fost linşati pentru acest John Gotti.  Şi de ce nu recunsoc, la scară mică şi.., subsemnatul.

L-am văzut azi pe Băsesescu la Realitatea TV. Aveam o speranţă, să văd un om calm, un om înţelept, echilibrat, care să evite stările conflictuale. Nu a fost aşa, a fost un om mic, rău, al dracu, conflictual, certăreţ, speculativ.  Probabil că ultimii băsişti obsedaţi din România au fost fericiţi, şi-au văzut idolul în ring, luptându-se. Pentru ce? Pentru o cauză pierdută.

Traian Băsescu este un eşec al epocii sale. O epocă de altfel care a scos din pim plan pe Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Crin Antonescu. Iar dacă Victor Ponta îşi menţine aroganţele şi cinismul lui Băsescu, urmează pe listă.

Am avut o senzaţie de sufocare urmărind cele două ore de Băsescu. Era exact senzaţia pe care o am când văd filme româneşti postdecembriste, din acele negre, pe sistemul Patul Conjugal sau Asfalt Tango sau Filantropica. Un amestec de desuet, de dramă, de diabolism, de cinsim, pesimism, un unghi mort, fără speranţă. Uitasem că afară e primăvară, că teii de pe bulevard au frunze, că natura a reînviat. După ce s-a terminat Băsescu show am fost îngândurat, lipsit de viaţă, incert. Era o Românie antagonică, mă întorsesem în binomul Băsescu – USL, vedeam schimbul de replici fosilă – paiaţă, vedeam dansul pinguinului, toţi oportuniştii PDL-ului cocoţaţi în funcţie, vedeam o Românie care orbecăie prin cavernă

Diabolicul Traian Băsescu a produs României o mare nenorocire – USL. Şi pleiada de parlamentari corupţi care s-au aciuiat pe listele acestui USL. A fost cel mai crunt dezatstru politic pentru România, să mă trezesc cu două epidemii ciuma şi holera. Un binom grotesc care a durart din primăvara anului 2012 până în toamna anului 2014.  Aşadar Traian Băsescu nu a lăsat nimic bun în urmă, decât o listă de corupţi, un USL oportunsit, un PDL apatic, o Românie săracă şi buimacă. Plus câţiva băsişti încremeniţi în trecut.

Ce va fi de acum înainte? Vom vedea, oricum parcă lucurile sunt ceva mai liniştite. Da, domnule Băsescu, aşa cum a spus Kovesi, dacă 1000 de penali trebuie arestaţi, păi să fie 1000 arestaţi. Pentru că în cei 10 ani de mandat ai lui Traian Băsescu, a prosperat ca niciodată corupţia pe toate fronturile, numai că dosarele PDL-ului au fost ţinute la sertar, fie ca protecţie, fie ca instrument de şantaj.

În rest, nu m-au dat pe spate cei patru analişti prezenţi în studio la Realitatea TV. S-au purtat atât de fals, doar doar să arate că ei nu sunt băsişti, dacă nu sunt pesedişti. Au vrut să se salveze de un anumit maniheism.  De genul sunt bucureştean, nu ţin cu Steaua, dar fac o emsiune în care exagerez voit înjurând la Dinamo, ca să nu fiu suspectat că aş fi fanul lor.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *