Festivaluri cu baloane cu aer cald, asupra cărora merită să arunci o privire

Pentru a fi fan al festivalurilor cu baloane cu aer cald, nu trebuie neapărat să te fi plimbat cu unul. Din contra, fără o astfel de experiență personală, totul pare și mai magic și palpitant. Aceste baloane de mărimea unui elefant impresionează oamenii de toate vârstele și nu este surprinzător faptul că destinațiile din întreaga lume organizează anual festivaluri cu baloane cu aer cald. Ele marchează ocazii speciale și ne oferă o apreciere mai profundă pentru peisajul uluitor care ne înconjoară; în tot acest timp, evocând un sentiment de uimire și spirit tineresc pe măsură ce suntem ridicați sus și departe.

Baloanele magice cu aer cald zboară și peste frumoasa regiune Maramureș o dată pe an, în cadrul unui eveniment numit Maramureș Balloon Fiesta. Acest festival interesant, care are loc încă din anul 2011, celebrează bucuria vieții, tradițiile și marea dorință a oamenilor de a zbura. Poate fi catalogat drept un eveniment internațional popular, unul dintre celelalte evenimente care se organizează în Maramureș, atrăgând mii de vizitatori și promovând totodată moștenirea culturală și frumusețea acestei părți a României, unde se desfășoară mare parte din turismul național, în apropierea orașului Baia Mare, între satele Rogoz și Lăpușul Românesc, într-un cadru rural frumos. Festivalul prezintă activități în comunitățile locale, astfel încât vizitatorii să poată explora satele, să cunoască localnici, să învețe despre obiceiuri, modul de viață și să experimenteze ospitalitatea lor. Divertismentul include dansuri populare, ateliere de artizanat, mâncare locală și muzică live.

Festivalul European al Baloanelor este cel mai mare eveniment cu baloane cu aer cald din Spania și are loc în primele două săptămâni din iulie. Acest festival spaniol are o durată de patru zile, de joi până duminică și atrage aproximativ 25.000 de vizitatori pe an. Pe durata sa, te poți aștepta ca 50 de baloane cu aer cald să se ridice în aer în fiecare zi, în timp ce piloții de baloane din întreaga lume concurează pentru primul loc în concurs. Desigur, te vei putea urca și tu într-un balon cu aer cald, dar va trebui să rezervi unul în avans. Alte activități includ ateliere, spectacole și jocuri, alături de concerte de operă și zarzuela. Dacă îți place fotografia, ai putea începe să faci instantanee din momentul în care intri în festival; în fiecare an se desfășoară un concurs pentru fotografii care fac cele mai bune fotografii pe parcursul întregului festival. Câștigătorul primește un trofeu și un premiu care constă în bani.

Fiind cel mai important festival de baloane cu aer cald din Italia, nu este surprinzător faptul că Festivalul Baloanelor Ferrara poate atrage 100.000 de oameni într-un an. Ceea ce diferențiază acest festival de restul este că oferă vizitatorilor zboruri gratuite cu balonul cu aer cald, plus o priveliște uimitoare a centrului orașului renascentist Ferrara. De asemenea, există opțiunea de a ateriza pe orice câmp sau câmpie pe care o ochești în timpul ascensiunii. Și dacă îți este frică de înălțimi, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că poți opta pentru zborurile ancorate, care permit balonului cu aer cald să se ridice doar până la 30 de metri deasupra solului.

În Cappadocia, Turcia, aventurile cu balonul cu aer cald nu au un scop festiv, ci sunt cam la ordinea zilei, mai exact, la ordinea a 250 de zile într-un an. Și deși nu este vorba despre un festival în sine, nicăieri altundeva în lume nu mai există o astfel de tradiție. Peste o sută de baloane zboară în fiecare dimineață și trebuie să rezervi cu luni în avans dacă vrei să te bucuri de această priveliște. S-ar putea să te simți ca într-o adevărată luptă în procesul de a rezerva un loc, dar odată rezervat, vei fi răsplătit cu spectacolul unic al „hornurilor zânelor” din Göreme, a.k.a. formațiunile stâncoase în formă de con din Valea Călugărilor.

În Statele Unite există mai multe festivaluri cu baloane cu aer cald, mai mult decât oriunde altundeva. Și cel mai mare eveniment gratuit cu baloane cu aer cald din lume este Marea Cursă de Baloane Reno, care are loc în fiecare septembrie timp de patru zile. Aproximativ o sută de baloane cu aer cald zboară în fiecare an, cu o medie de 120.000 de vizitatori. Acest eveniment a câștigat multe premii, inclusiv „Cel mai bun eveniment special din Reno” și „Cel mai bun eveniment din Nevada de Nord”. Fiind un eveniment deschis unui public țintă extins și diversificat, te poți aștepta la programe pline. Acestea includ adesea cumpărături și degustarea a diferite bunătăți pe Balloon Boulevard, vânătoare de comori și competiții de petreceri în pijamale. Și la fel ca în cazul Festivalului European al Baloanelor, dacă îți place să faci fotografii, a-ți aduce camera este un real must. Există întotdeauna o competiție foto pentru oricine surprinde cele mai bune momente în cadrul festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *