Festivalul VERSUS 2020 – eveniment online organizat de Teatrul Anton Pann

    În perioada 11-13 decembrie, Teatrul Anton Pann organizează online cea de a II-a ediție a Festivalului de teatru ”VERSUS”. 2020 stă sub tematica „Stat vs Independent”, ediție care datorită contextului restrictiv își propune să aducă cele mai iubite spectacole și cei mai iubiți actori din ambele segmente.  Nume sonore ale teatrului românesc precum: Marcel Iureș, Horațiu Mălăele,  Marian Râlea, Richard Bovnoczki, Irina Velcescu, Andrei Barbu, Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu au aceptat invitația de a participa în acest festival. Mai mult, după cum anunță și tematica, anul acesta se lansează platforma de dezbateri Versus, unde reprezentanți de succes din ambele „tabere”, vor dezbate atât trecutul, cât și prezentul sau viitorul teatrului românesc, cu scopul de a găsi soluții spre o mai bună conviețuire a tuturor formelor teatrale.  

          Înaintea spectacolelor, în cele trei zile de festival, de la ora 17.00, sunt programate discuții cu importanți oameni de teatru din țară, coordonate de criticul de teatru Oana Borș. Printre ei se numără: George Ivașcu, Erwin Șimșensohn, Andrei Grosu, Michaela Michailov, Radu Nica, Radu Iacoban, Andrei Măjeri, Maria Rotaru etc. Un Festival care are ca scop generarea de dialog, o platformă care își propune să unească segmentele aparent contradictorii, un eveniment care își dorește să redefinească concetul de opoziție. Spectacolele și discuțiile programate pot fi urmărite online pe:

          Spectacolele pe care le puteți vedea anul acesta în cadrul celei de a II a ediție a Festivalului de Teatru Versus 2020, sunt:

– MĂSCĂRICIUL, după A.P. Cehov, regia Horațiu Mălăele // cu Horațiu Mălăele si Nicolae Urs – Vineri 11 decembrie, ora 19.00

– A II-A B, un spectacol de Oana Răsuceanu, cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu – Sâmbătă 12 decembrie, ora 19.00

– NOAPTEA BUFONILOR, un spectacol de Alexa Visarion, cu Marian Râlea și Richard Bovnoczki – Sâmbătă 12 decembrie, ora 21.00

– ABSOLUT!, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș – Duminică 13 decembrie, ora 19.00

          Ne-am propus, astfel, ca în fiecare an să tratăm concepte diferite. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat sub tematica „Actual vs Centenar” (2019). Spectacole din toată țara care tratau Centenarul din punct de vedere istoric, sau care încercau să răspundă la întrebarea ce (mai) înseamnă sentimentul patriotic în vremurile noastre, au avut reprezentații în mai multe spații mai mult sau mai puțin convenționale. S-a urmărit şi implicarea directă a comunităţii locale prin workshop-uri dedicate tinerilor şi copiilor – cei care constituie viitorul public matur de teatru, precum şi întâlniri şi discuţii directe între aceştia şi creatorii de teatru invitaţi.

          Anul acesta, cea de a II -a ediție a Festivalului Versus, eveniment care se desfășoară online, în perioada 11-13 decembrie, va putea fi urmărit pe: Facebook-ul Teatrului Anton Pann unde zilnic veți fi informați despre spectacolele din festival, pe Youtube-ul Teatrului Anton Pann și va fi transmis în direct de către Televiziunea VTV – https://www.facebook.com/TeleviziuneaVTV

” MĂSCĂRICIUL” cu Horaţiu Mălăele

Vineri 11 decembrie, ora 19.00

Regie: Horaţiu Mălăele; Decor: Nina Brumuşilă; Costume: Adriana Popa; Muzica: George Marcu

Măscăriciul este un eveniment teatral de suflet pentru orice spectator, chiar şi pentru acela care calcă rar prin teatre. Nu îl va putea uita multă vreme, îl va amuza copios, dar şi impresiona, privind altfel actorii şi viaţa lor. O istorie ilustrată a teatrului sau o istorie a stilurilor artei actorului, aflată mereu pe acea margine imperceptibilă (pe care Horaţiu Mălăele ştie atât de bine să o pipăie) dintre tragedie şi parodia ei, dintre comedie şi caricatura ei, dintre geniu şi cabotin. Deoarece acest Svetlovidov este în interpretarea lui Mălăele un actor tot atât de mare pe cât este de cabotin. De ce? Pentru că o delicateţe înnăscută îl împiedică să fie sigur pe sine şi îl sileşte să se ia în râs. El este măscăriciul, adevăratul actor, iar cântecul său de lebădă este o arie a măscăriciului. Dar şi o lecţie de actorie pentru că Sufleorul, interpretat de Niculae Urs (pe care Horaţiu Mălăele l-a atras într-o aventură a creaţiei de o mare coerenţă, într-o reprezentare pitorească, mizerabilă şi înduioşătoare a deosebirii dintre artist şi omul de rând), care ştie pe dinafară nenumărate roluri, încălzit de vodcă, încearcă să le şi interpreteze. Sunt numeroase teorii asupra teatrului care se întâlnesc, se exclud şi se completează în această fulgerătoare trecere a lui Mălăele prin marile roluri ale teatrului universal. Minunat fiecare, minunaţi ca parteneri unul pentru celălalt, Horaţiu Mălăele – într-o ipostază a vulnerabilităţii artistice mai puţin cunoscută – şi Niculae Urs – care face un rol de o mare delicateţe şi sensibilitate – Actorul şi Sufleorul, Svetlovidov şi Nikita Ivanîci privesc înapoi când cu mânie, când cu mândrie, când cu melancolie….se joacă mici scene, bijuterii teatrale, se schimbă replici, lumini, registre poetice, stilistice, se bârfeşte, se bea, se oftează. Fragmente, scene mici, pasaje din monologuri celebre. Din roluri jucate sau doar visate, dorite. Momente speciale, regizate şi interpretate cu mijloacele sensibilităţii, edificiu pe care este, de fapt, construit tot spectacolul. Între Shakespeare şi Cehov, între Lopahin şi Lear, un traseu pe care bufonul din el nu-l părăseşte pe Svetlovidov. Nici o clipă nu se dizolvă amestecul ciudat de la început, de sfârşit de lume şi început de alta, de spovedanie sinceră, totală, în care se poate privi înăuntru, adânc, până în cel mai mic cotlon. Ironie, autoironie, poante, ludic, râsu’ – plânsu’, iritare, gesturi de artişti, gesturi de beţivi, nostalgie, sentimentul devastator al inutilităţii ca artist şi om, iluzia că fără Svetlovidovi teatrul moare. Dispare. O iluzie însă, fără de care actorul nu se poate sui pe scenă.

”A- II a B!” de Oana Răsuceanu

Sâmbătă 12 decembrie, ora 19.00

A II-a B

Regia: Oana Răsuceanu
Decor & Costume: Anca Lazăr
Muzica: Adrian Ionescu
Ilustrație muzicală: Cristian Niculescu
Sound & Video design: Luca Achim
Lighting Design: Cristian Niculescu
Producător: Eugen Matei Lumezianu

Un spectacol produs de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă
Co-finanțat de AFCN

Cuvintele, privirile, gesturile experimentate la 8 ani au o putere aparte asupra fiecărui pas din existența noastră viitoare. Pot crea pași nesiguri, hotărâți, neauziți, invizibili, în fugă, nestatornici, repeziți. Și în câte și mai câte alte feluri.
Bullying-ul și forța lui distrugătoare reprezintă motorul spectacolului, însă textul și abordarea lui își propun nu doar să identifice cauzele și efectele unor situații recurente din universul unei clase primare din zilele noastre, ci să caute posibile soluții și abordări constructive ale unor situații precum cele experimentate de personaje.

„NOAPTEA BUFONILOR” cu Marian Râlea și Richard Bovnoczki

Sâmbătă 12 decembrie, ora 21.00

NOAPTEA BUFONILOR

Un spectacol de Alexa Visarion
Cu: Marian Râlea și Richard Bovnoczki

Trei artiști de excepție își unesc forțele și deschid culisele teatrului, arătând spectatorilor lumea nevăzută a scenei. Regizorul Alexa Visarion aduce pe scena unteatru ,,Noaptea bufonilor’’, o versiune scenică proprie, după texte de Cehov și Shakespeare. În rolurile principale, doi actori emblematici pentru scena românească şi o întâlnire artistică inedită: Marian Râlea și Richard Bovnoczki.

La împlinirea a 50 de ani de carieră, Alexa Visarion dedică acest spectacol profesorului său, regizorul Radu Penciulescu, și memoriei actorului Ilie Gheorghe, care alături de Marian Râlea, a făcut parte din distribuția spectacolului ,,Noaptea bufonilor’’, în prima versiune, montată la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

”ABSOLUT!” cu Marcel Iureș

Duninică 13 decembrie, ora 19.00

Distribuţie: Marcel Iureș
Regizor: Alexandru Dabija
Durata: 1h 30min

Marile școli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Câți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărâmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cântece și telenovele.
Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte își vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari și esențiale fără fasoane, cu umor și nepăsare.
După rolurile din ”Creatorul de teatru”, ”Ultima bandă a lui Krapp” , „Capra sau cine e Sylvia?” și ”Acasă la tata”, Marcel Iureș se întâlnește cu Ion Creangă. Pentru multă lume va fi o surpriză. Mai puțină lume va spune însă: ”Era și timpul!”

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *